Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH
MK

Přečetl jsem si diskusi a pokusím se o jiný pohled na církev. Prvokřesťanů, kteří byli Římany pronásledováni, nebylo mnoho a kdyby v 1. nebo 2. stol.n.l. byla v Římě založena církev s požehnáním císaře, která si dala do vínku kompilát tóry, část dnešního Nového zákona, ale z důrazem na to, co pocházelo od Mojžíše (ať už dochovaného nebo účelově upraveného), s názvem , který by byl poplatný právě Mojžíšovi a kde by figuroval Ježíš jako řadový prorok, od něhož byla převzaty jen ta slova, která by se pro nový projekt hodila - KDE BY BYLO KŘESŤANSTVÍ TAK JAK HO ZNÁME DNES?

Že ho Řím přijal pod svou střechu a bohužel zneužil pro vlastní potřebu tak jak bylo v pozdějších letech křesťanství zneužito vícekrát, MU ZAJISTIL EXISTENCI a Ježíšova slova v plné šíři (později) nezapadla. Pak je možné dnes jednoznačně deklarovat, že všechna zvěrstva, která se děla pod taktovkou katolické církve, byla proti Ježíšovým slovům, proti Písmu.

Lze jen dodat, že církev a víra v Krista jsou dvě hodně rozdílné věci!

0 0
možnosti
Foto

Vy se opíráte o Gnosticismus, který učí, že spasení člověk dosáhne tehdy, když získá božské poznání, které jej osvobodí od iluze temnoty. Gnostikové tvrdí, že následují Ježíše a Jeho původní učení, ve skutečnosti mu protiřečí na každém kroku. Ježíš neříká vůbec nic o spasení skrze vědění, ale skrze víru v Něj jakožto Spasitele. „Touto milostí jste skrze víru spaseni. Není to z vás – je to Boží dar; není to ze skutků, aby se nikdo nechlubil“ (Efezským 2:8-9). Spasení, které Kristus nabízí, je navíc zdarma, a je pro každého (Jan 3:16), nikoliv pro pár vyvolených, kteří mají zvláštní poznání. Křesťanství tvrdí, že je pouze jediný zdroj Pravdy, a tím je Bible – inspirované, neomylné Slovo živého Boha a jediné neomylné měřítko víry a života (Jan 17:17; 2. Timoteovi 3:15-17; Židům 4:12). Je to zapsané Boží zjevení lidstvu, a žádné lidské myšlenky, nápady, spisy či vize jej nikdy nemohou překonat.

3 0
možnosti
ZH

Takže Bible je podle vás něco jako Korán ;-D

0 0
možnosti
Foto

Církev, je organizace, která nikdy neměla moc. Tu měla vždy světská moc, která po několik let určovala, kdo bude papežem a ne církevní kurie. Rozhodovala i o sídle papeže a v důsledku zásahu světské moci do věcí církevních měla církev tři papeže.

0 0
možnosti
Foto

Nikdy neměla moc? To jako myslíte vážně? Před papežem se třásli všichni panovníci Evropy a všichni koukali, aby s Vatikánem byli zadobře. A což takoví běžní věřící. Přestal chodit do kostela a pokud náhodou chcípla sousedovi kráva, byl za čaroděje a měl velké problémy s "bezmocnou" církví. To že neměla moc byl jen chytrý fígl okoukaný od Piláta. Hříšník se kvůli církvi smažil na hranici, ale ona si myla ruce v nevinnosti. Trest provedla světská moc.

0 0
možnosti
Foto

Ješua nezaložil žádnou církev . Byl to Žid a založil sektu, která se oddělila od Judaismu. Křesťanství jako takové založil Pavel z Tarsu, a zároveň společenství lidí, věřící v Ješua a tedy církev. Byl to on, kdo dal popud ke vzniku Nového zákona, v kterém byl zachycen život Krista. Takže když to shrnu. Křesťanství vzniklo z Judismu a po několik set let světilo stejné svátky jako Židé.

0 0
možnosti
RM

Trochu bych si dovolil do toho vstoupit. Ježíš Kristus přišel proto, aby obnovil na zemi Boží království a to také kázal. Jeho kázání "na hoře" je vyučování jak by člověk měl jako součást Božího království žít. Každý kdo v něho uvěří, příjme jeho oběť na kříži a žije podle Božích přikázání je součástí Božího království. Na zemi je v současnosti spousta církví, které o sobě říkají, že jsou křesťanské. Mnohé z nich vůbec nevědí co Boží království je a jak se projevuje. Tyto církve nežijí podle Božího slova, ale podle vlastních předpisů a nařízení.

0 0
možnosti
Foto

Máte samozřejmě pravdu. S církvemi je to jako s tou hrou letiště. Pomáhají těm v popředí dostat se přes "věřící" k moci a blahobytu.

2 4
možnosti
VM

Myšlení autora je poznamenáno gnosticismem a ten odmítám jako zcela bludný.

3 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik