Kolik zemí doteď vystoupilo z EU?

Velká Británie nebude první zemí, která z Unie vystoupila !  Nebude dokonce ani v první  trojici zemí, které z Unie vystoupily!  Celkově  bude  na pátém místě!  I podle pravidel Lisabonské smlouvy bude teprve druhá!

Pro technickou přesnost se musíme vrátit do historie vzniku Evropské Unie, dále jenom Unie. Unie totiž nevznikla najednou, prodělala vývoj a několikrát měnila název. Podrobnější přehled zájemce lehce dohledá.

 

  1. V roce 1950 začíná hospodářské a politické sjednocování evropských zemí.   Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo a Nizozemsko, těchto 6 zemí zakládá Evropské společenství uhlí a oceli.

 

  1. V roce 1957 je podepsána Římská smlouva, kterou se zakládá Evropské hospodářské společenství (EHS) čili tzv. společný trh.

 

  1. 1973 se EHS poprvé rozšiřuje. Vstupují Dánsko, Irsko a Spojené království, čímž se počet členských států zvyšuje na devět.

 

  1. V roce 1993 vstoupila v platnost  Maastrichtská smlouva. Vzniká Evropské společenství.

 

  1. Po ratifikaci Lisabonské smlouvy (2009) ES zanikla a jejich právním nástupcem se stala Evropská unie.

 

 

 

Po tomto historickém exkurzu můžeme udělat přehled zemí, které odešli z tohoto společenství.

 

Alžírsko  jako součást Francie  bylo členem EHS od jeho vzniku v lednu 1958.  V roce 1962, když získalo nezávislost na Francii, vystoupilo z EHS.

Grónsko se stalo členem EHS v roce 1973 jako součást Dánska. V roce 1979 získalo vnitřní samosprávu. V roce 1982 proběhlo referendum a na jeho základě pak Grónsko v roce 1985 z EHS vystoupilo.

Souostroví Saint-Pierre a Miquelon se v  roce 1976  stalo zámořským departementem Francie.  V roce 1985 být departmentem přestalo a stalo se jejím zámořským společenstvím a ta  již součástí EU nejsou.  

Ostrov Svatého Bartoloměje, francouzské zámořské území v Karibském moři  vystoupilo z EU k 1. lednu 2012.  V tomto případě již došlo vystoupení z EU a vystoupení probíhalo podle Lisabonské smlouvy.

Takže čistě technicky bude vystoupení Velké Británie druhým vystoupením z EU podle pravidel Lisabonské smlouvy. . Pokud budeme počítat i organizace ES a EHS, tak už nebude ani na bedně, bude až na pátém místě.  

 

Literatura:

 

https://is.muni.cz/th/ia8h4/Olbrechtova_Zuzana.pdf

 

 

Autor: František Petrík | pondělí 9.9.2019 7:17 | karma článku: 30,12 | přečteno: 1512x