Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Podle mne si Bohus nechce vzit na triko vypovezeni koalicni smlouvy a tudiz rozpad vlady a snazi se to ze vsech sil prehrat na Andrejka.

0 0
možnosti
Foto

R^ Ano, tam je ,,jádro pudla"! Resp., jak legitimní může být KOALIČNÍ VLÁDA sestavená(!) na základě KOALIČNÍ DOHODY, a takto, dle ní i najmenovaná prezidentem, a má vyjádřenu důvěru PS. Pokud tato koaliční dohoda bude porušena, měla by se ,,poroučet" celá vláda;-)

3 0
možnosti
VH

Opravdu? Proč, pokud jí sněmovna nevysloví nedůvěru?

Otázkou je, kdo (co) je nositelem důvěry parlamentu.

Koalice? Ale o koalici se přece nehlasuje, není ani žádným zákonným aktem definována.

Vláda jako celek? Ale vždyť již bylo sedm ministrů vyměněno (tedy polovina všech ministrů).

Takže nespíš reálně premiérovi, jako garantovi plnění _v_l_á_d_n_í_h_o _ p_r_o_h_l_á_š_e_n_í_ (tedy nikoliv koaliční smlouvy). Není důvodu pochybovat, že se premiér se bude snažit vládní prohlášení naplňovat, ať se současnými partnery, nebo s vládou menšinovou. Pouze suverén - Poslanecká sněmovna může rozhodnout, zda s řešením souhlasí. Nikdo jiný nemá takové ústavní oprávnění.

1 0
možnosti
VH

Řekněme, že koalice zanikne.

Pak jsou v zásadě tři možnosti:

1. Z hlediska obsazení vlády se nic nestane, obsazení (s výjimkou MF) zůstane zachováno. Zatím ANO tvrdí, že jeho ministři ve vládě zůstanou. Nic se neděje.

2. Vládu opustí ministři za ANO - nic nového, premiér navrhne doplnění vlády a zkusí dovládnout. Velmi pravděpodobné řešení. Nic se neděje.

3. Vládu opustí i ministři za KDU-ČSL. Pak by doplnění vlády asi nepřicházelo v úvahu a prezident by tímto konečně dokopal Sobotku k rezignaci.

Malá poznámka: Parlament sice vyjadřuje de iure důvěru vládě, ale de facto je nositelem této důvěry premiér. Proto lze postupně třeba třikrát obměnit celou vládu, aniž se o důvěru znovu žádá. Proto s demisí premiéra celá vláda (byť by byla původní, důvěrou obdařená) padá. (Výklad Zemanův samozřejmě neberu vážně.)

3 0
možnosti
Foto

Kdo co jak a koho bere vážně není podstatné. Toliko další vývoj ukáže, co kam a jak dospěje. Proklamace pro ,,lid" jsou toliko kecy a mlha. Realita je vždy jiná;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik