Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zachovejte paniku!

Zkušenost nám říká, že ´Mráz přichází z Kremlu a neštovice z Bruselu!'. Když si k tomu ještě uvědomíme, že i ta Amerika už dávno není, co bývala, důvodů k optimismu příliš mnoho nemáme.

Evropou už hordy táhnou, země se otřásá a tisícileté hradby se hroutí. My se přitom rozhlížíme do všech světových stran, co na to ten, či onen a hlavně - kdo nás bude z toho marasmu nakonec tahat? Nemůžeme se nějak dohodnout, odkud má ta vytoužená pomoc přijít a také se někdy dopouštíme přehnaného očekávání u případných spasitelů. Jak to ale za našimi humny ve skutečnosti vypadá?

 Zkušenost nám říká, že ´Mráz přichází z Kremlu a neštovice z Bruselu!'. Když si k tomu ještě uvědomíme, že i ta Amerika už dávno není, co bývala, důvodů k optimismu příliš mnoho nemáme. Přesto je v povaze tonoucího chytat se stébla, třeba i toho, které tonoucímu hází ten, kdo o jeho ´užitečnosti´ ví své. Nejde tedy o pomoc tonoucímu, ale o zjištění stavu, jak na tom dotyčný asi je, když se na ono stéblo vrhá.

 Nacházíme se ve stadiu, kdy jistá část obyvatel pevně doufá, že nás zachrání 'bašta demokracie' z oválné pracovny, jakoby stále odmítali vidět, kam za poslední dobu jejich ´prozíravá politika´ vedla. Kde se v rámci hyperkorektnosti kritizuje za diskriminaci a porušování lidských práv kde kdo a přitom se oči cudně mhouří nad stavem lidských práv, pokud se to nehodí. Zejména u Saůdských petrokámošů, v jejichž 'ochotu' přijímat své souvěrce z řad běženců mohli věřit snad jen abslolventi jistých ústavů, o které je na trhu práce velká pranice.. Přitom onen káravý ukazováček, od začátku směřuje na 'neochotné' a 'nesolidární' země ze střední a východní Evropy.

 Jiní se upínají na východ k ´mohutnému slovanskému dubisku´. Tam se sice již před časem změnil politický režim, avšak už ne toliko způsob vládnutí. Navíc má Rusko spoustu problémů samo se sebou i se svými vlastními ´hordami´, byť na svém území nepovolí ani zlomek z toho, čím se jim snaží zavděčit ´liberální Západ´ a podobně vojenské výsledky proti IS odpovídají také menší ´opatrnosti´ před kritikou lidsko-právních aktivistů.

 Další část lidí(povětšinou elity a jejich spřízněné duše) do omrzení vyzývají ke klidu a vidí i nadále budoucnost a záchranu v řešení osvícených hlav z EU. Přitom i slepý vidí, že ti vznikající problémy nejen neřeší(kromě zásadních věcí typu křivosti okurek), ale na běžícím pásu je vyrábějí, aby měli další pracovní náplň a tím i argument pro svou existenci. Možná že některým už začíná docházet, že tento stav je neudržitelný a v důsledku toho může ohrozit i samotné jejich posty, stále se však bojí, že s vaničkou vylijí i to dítě, které se v ní topí...

 Nedělejme si žádné iluze. Gosudar i strýček Sam udělají nakonec pouze to, co bude především v JEJICH zájmu. Stejně tak i všechny možné i nemožné nadnárodní korporace. My se zatím v Evropě budeme dál snažit udržet při životě něco, co sice přestalo fungovat, ale z venku jsou ještě vidět naleštěná, setrvačností se točící kolečka. V tom spočívá onen kámen úrazu - podělávalo se to pomalu a nenápadně. Nikoli dostatečně rychle a natolik zřetelně, že by onu akutnost dokázaly rozeznat i ty naše intelektuální elity, kterým až teď možná došlo, že zákonitě vzedmuté emoce tím svým chlácholením a napomínáním pouze více rozjitřili. Teď už jedeme z kopce a málokdo touží po tom, aby nám ten barák spadnul na hlavu ještě dřív, než z něj stačíme utéci. Nebo snad v lepším případě nespadnul dřív, než se odhalí a opraví špatně vypočítaná statika oné budovy? Obávám se, že to od začátku byla utopie - a za tu se platí.
 
Také bych prosil - už žádná stébla! Když je totiž budeme tonoucímu házet v patřičných intervalech, může se nám povést, že se dotyčný utopí dřív, než ho napadne začít sám plavat. Nic jiného nám ale nezbývá. Pokud nezačneme sami bez pomoci, nikdy se jí nemusíme dočkat. Ale když to zkoušíme, začínáme se divit, kolik lidí se k nám postupně přidává.
 Že to dost dobře neumíme? Chtělo by to mnohem více času, odbornou přípravu...kurzy....dotace..? -Dobře, to byl vtip. Nebo že nám napřed musí někdo odpovědný ukázat cestu? Tak pak se najde vždy dost těch, kteří naší energie využijí ve směru svých osobních zájmů a dovedou nás až tam, kam jsme nikdy dojít nechtěli.
 
 Máme jednat bez emocí? Je absurdní vyzívat lidi k tlumení emocí a přitom je bombardovat emocemi v podobě vyvolávání pocitu viny a studu, pokud mají obavy ze skutečnosti, kterou nebylo možno neustále zakrývat . Emoce jsou hybnou silou dějin a nelze je eliminovat. Lze je ale poznat a uvědomit si, kdy přirozeně vycházejí z nás a kdy jsou nám kýmsi víceméně 'implantovány'. Že je to nemožné rozeznat? Možná je to prosté víc, než by se někomu mohlo líbit. Stačí se držet přirozeného rozumu oproštěného nikoli od všech emocí, ale od všech možných ideologií! A pro začátek začít konečně respektovat náš pud sebezáchovy, který nám příroda nenadělila pro srandu a to je také důvod, proč se ho některé ideologie snaží mermomocí potlačit. Vsugerovat nám, že v zájmu 'altruismu' je třeba spáchat sebevraždu, abychom si 'zachovali tvář' i když tím nakonec nepomůžeme nikomu. Jenom na chvíli těm, co se na tomto ohromném etnobyznysu podílejí. Pokud však místo toho onen pud sebezáchovy altruisticky a přirozeně přenášíme na naše budoucí generace, vidíme smysluplnost tohoto po tisíciletí uplatňovaného postupu a sebešikovnější ideologové s tím příliš nezmohou. Historie mluví jasně: Každá civilizace může absorbovat pouze omezený počet osob z blízkého kulturního okruhu. Pouze ty, co se začleňit chtějí a ne ty, co se nám snaží místo poděkování drze vnutit svoje vlastní ´zvyklosti´, o jejichž ´kulturním přínosu´ jsme se už mohli dostatečně přesvědčit.
 
 Žádný vůdce nám směr ukazovat nemusí, protože ten kompas máme v sobě. Čím později ho ale začneme používat, tím více si koledujeme o ´jednoduchá řešení´, která se prosadí v časové tísni a eskalujícím napětí. Malér to bude určitě, tomu se nevyhneme. Ale záleží na nás, do jakých rozměrů ho necháme narůst!

  Fr.Filip Dvořák

(autor je publicista, rocker a dobrodruh)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Filip Dvořák | sobota 30.1.2016 18:06 | karma článku: 38,78 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

František Filip Dvořák

Kdopak nám tu rozeštvává lidi ?

Úhybný manévr uličníka, co potají vypustí pšouk a rychle se vytratí z místa činu, aby byl mimo podezření - ustavila naše vláda na běžnou politickou praxi.

7.9.2023 v 8:11 | Karma: 30,58 | Přečteno: 1773x | Diskuse| Společnost

František Filip Dvořák

Patologie - cesta k moci

Civilizační choroby jsou na vzestupu, Sociální napětí si vybírá svou daň. A vůli k uzdravení má organismus jen tehdy, pokud průvodní 'výhody' nemoci nepřevládnou nad jejími příznaky

14.7.2023 v 8:15 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Společnost

František Filip Dvořák

Pravidlo velkého a malého násilí

Když se konflikt řeší pěstí, nikdo nečeká, že to skončí podepsanou mírovou smlouvou. Pepa se v hospodě popere s Frantou, ráno si podají ruku a pivo se točí dál... Ale to je chyba - propásli jsme netušené možnosti

2.5.2023 v 8:30 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Společnost

František Filip Dvořák

Občan jako nepřítel státu

Stát to myslí vždycky dobře a jediný kdo mu to kazí jsou jeho občané. Proto by je chtěl mít nejraději v instantní formě, neboť přirozené lidské zdroje musí projít relativně pracnou úpravou

15.3.2023 v 8:00 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Společnost

František Filip Dvořák

Jak dělat věci, aby nefungovaly

Někdy žasneme nad tím, jaké úsilí věnují naši představitelé na první pohled zbytečným věcem, aby pak ve výsledku tyto maličkosti zásadně ochromili požadovaný výsledek...

19.12.2022 v 9:00 | Karma: 36,72 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1681x
Publicista, rocker a dobrodruh Dříve: Reflex, Český deník, Metropolitan Nyní: Neviditelný Pes, Pravý prostor

Seznam rubrik