Pravoslavná církev versus Ruská federace= narovnání křivd.2010

Narovnání křivd komunismu, je seberevlexí, každého státu, který se dostává z diktátorských a  totalitních vazeb státní socialisticko-komunistické diktatury. O to je víc cenné, že původce genocidní komunistické moci v rámci bývalé RVHP- SSSR. Ruská federace našla odvahu po 20 letech cesty k demokracii, tak učinit. Dnešní Ruská federace se postavila čelem k restituci církevního majetku, hlavně zásluhou předsedy vlády Putina a prezidenta Medvěděva.  Pravoslavné církvi to umožní, se opět  kvalitně (účelně) zapojit do charity, včetně zajištění kulturního dědictví, jako jeden ze znaků vyspělé demokracie.

Ruská pravoslavná církev a stát se po několika desetiletí nepřátelství a vzájemného osočování dohodli o narovnání křivd (vrácení majetku pravoslavné církvi) z roku 1917-1918, kdy se moci ujali bolševici v čele se socialistou Uljanovem( Leninem) komunismus 1921 . Soužití církve a  Ruského impéria, bylo vždy berličkou státní moci reprezentované carem. Vzhledem k znárodňovací mašinérii, která začala s dekretem o míru Brest-Litevsky uzavřené  mezi Německem a  Ruskou říší.Tím  započalo moderní 20 století  i samostatná kapitola SSSR. Včetně pojmu Sovětský člověk!!

Ohromná Ruská říše se přeměnila v SSSR, včetně začlenění autonomních a  rádoby samostatných republik. Které se snažili, vzhledem ke komunistickému vlivu církev zakázat, jako nepřítele státu. To se nepodařilo ani Leninovi, Stalinovi, Chrušťovovi, Brežněvovi. Naopak ještě za Stalina (Velká vlastenecká válka) došlo k částečnému  uvolnění. Dnešní Ruská federace se vrací ke kořenům státní moci (vyspělá demokracie), kde na jedné straně je vliv demokracie a na druhé je i vliv církve. Církve jsou všeobecně považovány za nositelku kultury (charita). Proč ne!!!

Předseda vlády Putin  a prezident Medvěděv  i politické strany v Ruské federaci došli k závěru, že nastal čas vrácení majetku, který bude sloužit vzdělanosti a rozvoji kultury, jako znaku samostatné vlády lidu v duchovní oblasti. Na druhou stranu je zjevné, že tímto aktem Ruská federace a její právní systém se dostává na úroveň vyspělé demokracie, kde jsou práva lidu spojená se svědomím a vyznáním, jako základních nositelů univerzálních občanských i lidských práv pokud možno nekrácených zákonem.

 

Z tohoto státního aktu Ruské federace se stane vzor i pro ostatní státy bývalé  RVHP, které se dosud nevyrovnali se svými nedemokratickými akty, mezi státem a církvemi po druhé světové válce.  Polská republika, Maďarská republika, jako náš nejbližší soused se s katolickou církví  na základě demokracie vyrovnalo, ale totalitní Stalinistické  Československo 1918, vzhledem ke genocidiím Benešovým dekretům 1943-1948 se dosud: NEVYROVNALO!!  No to mně podrž??

Ani rok 1989 nepřinesl urovnání mezi rozděleným státem ČESKOSLOVENSKO 1918 na Slovensko- Bohemia.cz. 1992-1993.

 Katolická církev její představitelé, včetně věřících i mezinárodní společenství OSN nechápou, jak může státní moc zadržovat soukromý majetek církve, občanů 1943-1948. Hlavně  po socialisticko-komunistickém převratu  1989 (koryta za beztrestnost), kdy se zdálo, že  státní socialismus, vše zločinecké (genocidní)  narovná (vrátí). Že k tomu nedošlo je jen proto, že stát (zloděj) využívá tohoto majetku a ten slouží, jako příjem státního rozpočtu. Tento nedemokratický přístup je z pohledu vyspělé demokracie proti ústavní a takový stát  se nemůže nazývat jinak, než stát fašistický. Který nerespektuje univerzální, základní, občanská i lidská práva, pokud možno nekrácená zákonem.

Stanek František Fanuel

  

Autor: Frantisek Stanek | sobota 20.11.2010 5:25 | karma článku: 8,07 | přečteno: 675x