Německá vláda dováží z Filipín zdravotní sestry

Zatímco naše Ministerstvo vnitra pouští do země hlavně trhovce z Vietnamu, německé OAMP uzavřelo mezivládní smlouvu s Filipínami a dává přednost kvalifikovaným pracovníkům do zdravotnictví. Sestry z Filipín budou muset ale projít jazykovým kurzem a specializací. Dr. Středa College je jediná česká škola tady na Filipínách, která má nápad obdobný. Učí tady Filipínce česky, aby pak mohli studovat v Česku ošetřovatelské a pečovatelské obory.

 

Mně se nápad, se kterým přišel Leoš Středa, líbí. V Česku je žalostně málo pomocného personálu v nemocnicích a hlavně v sociálních ústavech. Češi tu práci dělat nechtějí, na Filipínách je nátura úplně jiná. Starých a nemocných lidí se tady nikdo neštítí. Pokud budou studenti z Filipín na praxi třeba v české nemocnici nebo sociálním ústavu, jsou pro taková zařízení požehnáním.

Škola, kterou tu realizuje Leoš Středa, je smysluplná. Sám jsem kdysi dávno v českém zdravotnictví pracoval. Už tehdy přicházeli do naší krajské LDNky ošetřovatelky, které si myslely, že budou vozit babičky a dědečky po parku na vozíku. Jenže jim museli také omývat zadky, a to už je nebavilo. Tak zas rychle odcházely pryč.

Jméno MUDr. Leoš Středa je mezi krajany tady na Filipínách známé. Připravuje dokonce domov důchodců pro Čechy. S kompletním zdravotním zabezpečením. I na to už přišli dávno naši západní sousedé. Že je tu několikrát levněji než v Evropě. A přitom život tady je tomu evropskému podobný. Filipíny byly dříve součástí Španělska, pak USA. Nejsou tu krásné budhistické chrámy jako v okolním Vietnamu či Thajsku, protože Filipíny jsou křesťanské. Ale jsou tu stejné supermarkety jako u nás, všichni chodí do Mc Donalda jak v Americe a filipínské „siopao“ je tak hodně podobné našim kynutým knedlíkům. Jenže se tu v některých restauracích najíte za 14 korun a městská hromadná doprava stojí 3 koruny. A platí tu cestovní zdravotní pojištění jako na celém světě.

Všichni na Filipínách mluví anglicky. Až půjdu na kontrolu k doktorovi, možná na mě v ordinaci promluví česky. Díky české škole Dr. Středa College.

 

Frank Krejčí

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Frank Krejčí | pondělí 20.1.2014 10:45 | karma článku: 14,50 | přečteno: 350x