Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

filo

25. 4. 2010 9:29
Přečtěte si Marxe, nemusíte tomu věřit,

ale možná některé veěci pochopite. Při černobílém vidění světa, který jste předvedl ve svém článku pochopíte pouze svojí pravdu. Pravdu ze své pozice.

Hodně by mě zajímalo jak by jste si představoval ideální společnost. Z toho co jste naznačil, ..hodní kapitalisté dělící se o své zisky dobrovolně a v maximální míře,

.....hodní pracující, kteří pracují skoro zadarmo a bezmezně jsou vděčni za to že mohou pracovat.Nebo co říkate na kapitalistu ČEZ , hezky se stará o své lidi , však mu to zaplatí ostatní /obyčejni i neobyčejni/ lidi. A co teprve stát jako podnikatel, kapitalista? Jak ten se chová?Všimnul jste si ,že pro každého podnikatele je rozhodující zisk a jeho maximalizace?A sociální výdaje státu že jsou jen nutnými výdaji na reprodukci pracovní síly , tak aby jste měl vůbec koho zaměstnat. Pdonikám a zaměstnance mám skoro 20 let, nehoupu se v žádné sociální síti, děti jsem vychoval bez přídavku, ale do takového pohledu na svět , co jste prezentoval, se mi proniknout zatím nepovedlo.

0 0
možnosti
VB

velky bratr

25. 4. 2010 13:44
Re: Přečtěte si Marxe, nemusíte tomu věřit,

Z MArxe plyne volny trh jako jedine reseni vcelku jednoznacne a kdyz se podivate do Lenina a zejmena na to, jakou politiku Lenin ty 4 roky u moci razil zjistite netusene - Lenin byl pravicak, ktery budoval trzni hospodarstvi. Jmenovalo se to NEP.

Marx sam vydal za sveho zivota zlomek vsech praci a tridni kategoriazaci nemel hotovou - nedokazal napriklad zaradit statni uredniky, ani drobne zivnostniky - takze jej lze brat jako treba Jeremy riffkina dnes: schetacke nastineni problemu doby, prepis historie pro podporu vlatsnich interpretaci a navrh spatnych reseni.

0 0
možnosti
PV

P.spk

25. 4. 2010 8:20
Třídní boj po pravičácku

Diskutovat v tomtu duchu je takový novodobý třídní boj. Je založen (v čemž soudruzi zvláště vynikali) na nenávisti a závisti.  Novodobí bojovníci  se kupodivu rekrutují spíše z řad tzv. pravicových intelektuálů a jsou o své pravdě hluboce (jak inak) přesvědčeni. Dokonce bych mohl nabýt dojmu, že díky české levici se v ČR platí mimořádně vysoké daně, důchodci a invalidé mají nadprůměrné příjmy, pracující neplatí zdravotní pojištění a stále ho odmítají platit a chtějí všechno zadarmo, že nejlépe placení lidé v tomto státě díky mimořádně vysokým odvodům se příjmově nemohou odpoutat od průměru.........

0 0
možnosti
VV

vovov

25. 4. 2010 8:04
Že by?

Začátek článku: .... Levice byla vždy tradičně zastoupená lidmi, kteří by rádi brali z kapes snaživých  ...... , snaživých, kteří svých majetků dosáhli jen a jen poctivou ptrací ...... cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha, ...................

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

25. 4. 2010 2:05
zdrcujici vetsina geniu lidstva byli nebo jsou levicove

orientovani. Mark Knopfler (to je ten kytarista od DireStraits) jednou v rozhovoru rekl, ze pochazi z takove levicove liberalni rodiny, v nedeli po obede se doma diskutovalo, co stalo v The Guardian. Oscar Neiemeyer je i dnes ve svych 103 letech presvedceny komunista. Prosim vsechny nerozhodnute volice, az budete stat ve volebni mistnosti, uvedomte si prosim, komu vdecite za to, ze dnes uz nelezeme po stromech.

0 0
možnosti
TK

Emannn

25. 4. 2010 6:16
Re: zdrcujici vetsina geniu lidstva byli nebo jsou levicove

To mě taky vždy napadá po těchto pravičáčkých mudrech. Že pravice je neinteligentní, že není žádný inteligentní pravicový spisovatel, rezisér, hudebník, herec. Že pravice má maximálně propagandisty, ale nikdy ne inteligentního intelektuála.

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

25. 4. 2010 0:28
Lepší společnost je taková

kde lidé vycházejí z nějakých solidních hodnot a až poté řeší prachy. V ČR všichni (čest výjimkám) řeší prachy a to až na prvním místě. Existence levice jako takové je ve své ideologické podstatě oprávněná stejně tak jako existence pravice. Co je důležité je způsob jakými se realizuje či implementuje ta či ona ideologie. Paroubek to dělá špatně, ale Topolánek/Nečas/Kalousek to dělá taky špatně. A jak už jsem psal, měřítkem úspěchu není to kolik špinavějších bilboardů strana vyprodukuje v předvolební kampani, ale to jak jsou spravovány veřejné finance, jak na tom jsou makroekonimické parametry, vzdělání a celková spokojenost obyvatel. úroven společnosti se pozná i podle toho jak se chová k nejslabším (postižení, důchodci, opuštěné děti atd.). Každý člověk, který si ještě nenechal vymejt mozek vidí, že cesty pravice i levice jsou účelové a je z toho patrné, že jak střední třída, vyšší třída, nižší třída jsou bráni jen jako rukojmí, prostředek k moci. Politika je bohužel obchod.

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

25. 4. 2010 0:39
Re: Lepší společnost je taková

Dala by se tedy sestavit funkce o několika desítkách proměnných, která by vyplivla jediný číslo, které by ten úspěch kvantifikovalo. ŽÁDNÝ kecy politiků ale tvrdá realita. Selhals: máš padáka! Politika by pak byla o tom, jak řešit optimalizační úlohu a ne o tom, kdo víc žvaní, kdo víc pomlouvá, kdo má víc peněz na bilboardy, kdo méně krade atd. Je to velice jednoduché, ale vůle není... :-P

0 0
možnosti
L

lubor149

25. 4. 2010 0:18
Parlament: strany tridniho boje a navratu do stredoveku.

Současná parlamentní situace je obrázkem společnosti. V parlamentu máme strany, které 20 let po revoluci vedou ekonomickou občanskou válku pod lidem odmítnutou záminkou třídního boje. Teď už to možná budou 4. TOP9, ODS, ČSSD, KSČM.

Strany uznávající obecný demokratický princip bez třídního boje jsou Zelení a KDUČSL. Průšvih nastává u nosných bodů programu návratu do středověku. Dálnice, jádro, antikoncepce, potraty, ...

Co na to VV? Postava Radka Johna v čele jim škodí.  Minimálně jeden z dvojice Radek John, Josef Klíma je poměrně zručný manipulátor obdobně jako zelení při prosazování své pravdy. Zelení, ale aspoň při záměrném opomenutí nevyhovující většiny faktů a vědeckých zpráv vezmou doměnku třetí osoby a založí na ní motivační program. Ale minimálně jeden z dvojice RJ, JK  při potřebě pracovních výsledků neváhal a vycucal si z nejspekulativnější nepotvrzené doměnky celou konspirační zápletku.

Koho volit, když ne TOP9, VV, ODS, ČSSD, KSČM, KDUČSL, ZELENÝ?

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

25. 4. 2010 0:34
Re: Parlament: strany tridniho boje a navratu do stredoveku.

Mě se velice líbil styl toho pána ze strany Občané. Petr Havlík. Jeho vystoupení v HydeParku mě velice oslovilo. Ten člověk mi zkrátka mluvil z duše. O té straně jsem nevěděl, volit ty parlamentní impotentní dinosaury nechci, takže se chystám utopit svůj hlas s občany, nebo dám v morální krizi na své nízké pudy a dám to těm krasavicím z VV ;-D

0 0
možnosti
L

lubor148

24. 4. 2010 23:32
ODS není ani levice ani pravice. ODS je papalášistická stran

V životě projdeš více rolemi a dost protichůdnými. Má dnes průměrný podnikatel při žádosti o důchod přestat volit pravici a začít volit levici? To je ten nesmysl dnes. Chybí bezbarvá neasociální nevyhrocená varianta liberalismu a její opozice v podobě vyšší regulace. Liberalismus je o nejnutnějším minimu regulací, aby společnost fungovala. Přehledných regulací a soutěživosti, při odstranění toho regulačního minima až parazitické. Vodění za ručičku - dávky - opět regulace.

Nevidím jediný důvod, proč vybírat u voleb ze stran, které zatím za 20 let zaregistrovaly akorát to, že proběhla revoluce ve vztahu k majetku, ale jejich názory, myšlení, vidění světa a programy jsou stále předrevoluční.

ODS si třeba myslí, že celý život bude člověk úspěšný bohatý podnikatel. Tohle platilo v komunismu o papaláších co měli místo za zásluhy a dnes se jim ten systém ještě daří v té jejich virtuální realitě polostátních a státních institucí a státem sponzorovaných firem držet.

O ČSSD a KSČM škoda slov.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

24. 4. 2010 23:34
Re: ODS není ani levice ani pravice. ODS je papalášistická stran

Souhlas R^.

0 0
možnosti
ML

m. l.

24. 4. 2010 23:27
Pak ještě existuje skupina lidí

postižených jakýmsi mesiášstvím. Jejich krédo je "copak já, já si nějak poradím, ale těm ostatním je potřeba pomáhat". Je marno jim vysvětlovat, že nejsou středem vesmíru a ti ostatní nejsou chudáci ležící svými schopnostmi o několik úrovní níže. Prostě potřebují pomoci a kdo jiný to udělá lépe, než levicové strany... Kupodivu takových lidí není úplně zanedbatelný počet :-(

0 0
možnosti
JN

Cynyc

25. 4. 2010 0:40
Re: Pak ještě existuje skupina lidí

Spíše to vypadá, že si tu vyřizujete účty s určitým světonázorem, se kterým máte osobní problém. Já se s krédem, které uvádíte, v podstatě ztotožňuji; rozhodně si ale nemyslím, že jsem středem vesmíru (jen to, že jsem měl opravdu štěstí a že pomoci - z vlastních zdrojů - těm, kteří ho neměli a o pomoc stojí, je subjektivně správné), a také nejsem voličem levice. Nechci Vám vkládat do úst něco, co jste neřekl, ale vyjádření podobná Vašemu se často používají k morálnímu ospravedlnění extrémně sobeckých životních strategií. To je však vrcholné ubožáctví - chce-li někdo být extrémním individualistou, chápat život jako nemilosrdnou soutěž a nikomu nepomáhat (neboť jde o napomáhání konkurentovi a nepříteli), měl by být tak silnou osobností, že takový světonázor vzdor jeho marginalitě hrdě prosazuje a nepomáhá si ospravedlňujícími berličkami jako je tvrzení, že tak vlastně smýšlejí všichni, a kdo ne, je pomýlený levičák.

0 0
možnosti
PV

P.spk

24. 4. 2010 22:48
Jak to vidím já

Schopní a pracovití lidé mají  důvody vlit  pravici i levici, stejně jako lze parazitovat na  poctivé práci z pozice levičáka (parazit pasivní), stejně jako pravičáka (parazit aktivní)...........

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

24. 4. 2010 22:42
Autor se patrně domnívá, že prací zbohatne

to není dobré mu vymlouvat, chyběla by mu motivace a začal by se flákat. Jen ať raděli dál maká a volí pravici, nebude mít roupy a pokud něco doopravdy umí, bude společnosti prospěšnější. Pokud nic neumí, tak může volit pravici a flákat se dohromady.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

24. 4. 2010 22:49
Re: Autor se patrně domnívá, že prací zbohatne

Pokud nic neumí a bude se flákat, bude pro něj jistě výhodnější volit levici. Jistota blahobytného sociálního systému a samá pozitiva z kapes druhých ho neminou ;-D:-P.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 38775x
Stále ještě optimista. Někdy se ale divím, že ještě jsem.