Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Celý článek by se dal označt a konspirační, aniž bych byla členem, situaci v pravoslavné církvi trochu znám a to z několika stran. Už jenom "sukničkář" vladyka Kryštov. Jeho "nemanželské děti", to jsou děti, keré měl se svou manželkou ještě předtím, než složil mnišský slib. Ten složil po rozvodu, ale to není nic proti tomu. Navíc kdyby nesložil mnišský slib, u pravoslavných kněží  není předepsán celibát, běžně se žení. Takže například toto. Jinak je všechno tak překroucené, spory mezi sferami vlivu jsou zaměnovany za spory o majetky, až to bolí. Je to štvavé a nerozumné, toto psát. Proč to vlastně vzniklo? Co jste tím chtěl říci a čeho docílit?

2 0
možnosti
Foto

K21a19r73e46l 21R39a17d77a

15. 10. 2013 3:59

Církve naštěstí netvoří jen hodnostáři. Ti jsou sice víc vidět, a také někdy víc škodí než prospívají. Ukazuje se, že princip budování hierarchie shora (jmenováním) má úplně stejné nedostatky jako budování hierarchie zdola (volbami).  Jistě bude část restitucí promrhána či rozkradena, ale je jisté, že to bude  menší část, než kdyby s těmito penězi hospodařili politici. V církvi se přece jen krade řádově méně než v politice.

1 0
možnosti
MM

Pravoslavná církev si za to může sama. Spory, které tam byly již dlouho, teď díky restitucím dostávají nový rozměr. Z tohoto důvodu jsem byl vždy pro to, aby se církve dobrovolně svých oprávněných nároků vzdaly. Církvím sluší chudoba. Škodolibost autora článku ale nesdílím. Radovat se ze špatnosti a nedokonalosti jiných (ve stylu: "vidíte, já jsem to říkal") není hezké ani sympatické. Navíc, zobecňovat a házet špínu automaticky na všechny církve, které s děním v té pravoslavné nemají vůbec nic společnýho, je hloupé. Očekával bych, že až se v budoucnu nějaké z církví podaří díky penězům z restitucí otevřít třeba nový stacionář pro seniory, napíšete blog o tom, jak jsou ty církve společnosti prospěšné a jak pěkně hospodaří. Ale asi nic takového nenapíšete, že? Člověk vidí jen to, co chce.

3 0
možnosti
BT

no a ať se hádají, jejich věc vám je potom prd ;-D

2 0
možnosti
Foto

KARMAR^R^R^!!!!!!

Církvím šlo vždy nejvíce o moc a prachy, vraždění, pogromy a války a zlodějiny RvRvRvjsou jejich metody.

3 5
možnosti
Foto

To jsou spíše metody Vašich rudých bratří, pane Vereši ;-)

3 0
možnosti
ZK

Z59d28e45n88a 87K22o97č25í

14. 10. 2013 13:29

Tak nevím jestli si náhodou trochu nevymýšlíte. Já jsem o žádných rozporech neslyšela - tedy kromě pravoslavných - ale to bylo navíc před 3 měsíci.

Patrně vám splývá rozdíl nejen mezi církvemi, ale také mezi zlodějnou a vrácením nakradeného. Prostě v tom všem asi máte pěkný guláš ;-)!!

5 3
možnosti
Foto

Ne nemam, pisi o pravoslavnych vyhradne a slovo "cirkve" jsem pouzil zamerne, nebot nas dalsi hadani ceka. Ono je to stejne vsechno prast jak uhod. ALe to neznamena ze musite souhlasit. :-)

6 3
možnosti

J89a41n 68Š52e65s48t15á34k

14. 10. 2013 12:18

souhlas s ostatními, karma jako hrom - ještěže katolíci dostali takovej ranec, že Duka a jeho pár věrných se hádat nemusí, a i na provize zbyde;-D

6 1
možnosti
JV

No, já jsem četla, že se hádají nějací popové pravoslavné církve. :-/

0 0
možnosti
MK

Nadpis i článek je zavádějící. Tyto rozpory jsou v Pravoslavné církvi již několik let. Dlouho před tím, než byl nějaký restituční zákon. Už před sedmi lety se snažili někteří Patriarchu Kryštofa sesadit. Tenkrát se jím to nepodařilo. Jen se stalo to, že byla ochromena organizace Pravoslavné církve na což dopláceli kněží a diakoni . Tam jde hlavně o to, kterým směrem bude Pravoslavná církev směřovat.

5 1
možnosti
ZM

"Sám vladyka Kryštof je toho názoru, že pravým důvodem jeho současných potíží jsou církevní restituce. Z těch by pravoslavné církvi českých zemí a Slovenska měla připadnout asi miliarda korun. Dnes se podle odstoupivšího českého a slovenského metropolity přímo v církvi vede spor o to, zda těchto peněz užít výhradně na humanitární a charitativní účely, či zda by alespoň část těchto peněz neměla být vynaložena ve prospěch pravoslavného kněžstva. "

Tolik tedy k tomu "hlavnímu", k tomu "směru".

0 0
možnosti
DD

R^Kdyby to šlo, máte jenom odemne deset karem, Franku! Moc dobře jste to napsal. A to není všem dnům konec, tady ještě budou líté boje. Holt, prachy, prachy, prachy ... Kdepák, žádná láska k bližnému, žádná laskavost a dobro, to už bylo vidět před schválením toho podvodného zákona a vidět to je od NĚKTERÝCH věřících i zde, na blozích. Zlo, nenávist, mstivost až podlost. Inu, házejí šutrama a čekají balíky prachů ...

5 1
možnosti
PK

To jste napsal hroznej blábol:-)Rv

2 2
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 38775x
Stále ještě optimista. Někdy se ale divím, že ještě jsem.