Škrtneme muzeum v Janských Lázních?

Na červencovém zasedání zastupitelstva se rozproudila živá debata na téma dalšího osudu volných prostor v přízemí objektu čp. 85 Quissisana. V kontextu našeho města jde o architektonicky mimořádně hodnotný objekt v secesním stylu, který v minulosti unikl necitlivým stavebním úpravám. Navíc je stále v majetku města a zasloužil by si jednoznačně důstojné využití.

Ing. J. Franc

Pokud připočteme k uvedenému zcela mimořádnou polohu při Černohorské ulici, frekventované trase z prostoru autobusové zastávky a kolonády k parkovišti pod lanovkou, těžko bychom hledali přitažlivější lokaci pro možné vybudování informačního centra s výstavním prostorem. I ten, kdo do Janských Lázní jen krátce nahlédne, by takové místo pravděpodobně neponechal bez zájmu.

V uplynulém volebním období se po opakovaném projednávání dostal záměr takto využít uvolněné přízemí do fáze, kdy máme k dispozici návrh technického řešení (pozn. vynaložené náklady cca 25. 000 Kč). Nyní marně hledáme v novém složení také nový, většinový postoj.

Není sporu o tom, co tvořilo jádro argumentu Ing. Hradeckého - současného starosty k otázce zřízení informačního centra - projekt nebude pro město výdělečný. Je ale kladný účetní výsledek vždy jedinou hodnotou, o kterou bychom měli stát? Naštěstí samozřejmě ne. Provozování naší mateřské a základní školy, kina, knihovny nebo třeba finanční pomoc sportovcům a hasičům přece dokazují, že zastupitelé minulí i současní disponují v mnoha ohledech schopností docenit přínosy z hlediska hospodaření města zcela neproduktivních činností.  

Proč tedy najednou tolik váhání tváří tvář příležitosti nabídnout návštěvníkům i místním další atraktivní cíl. Při cestách doma i v zahraničí je jasně patrné, jak se místní komunity, mnohde až křečovitě, snaží vytvářet a upozorňovat na cokoliv jen trochu jedinečného. Nebylo by logické, abychom se v tomto duchu zachovali i my. Nemuseli bychom si nic cucat z prstu. Máme ve svém středu pana Hainiše, sběratele nejrůznějších artefaktů s vazbou na historii města a zimních sportů? Že by taková expozice byla bez nadsázky unikátní, jsem se měl možnost při prohlídce části jeho sbírek osobně přesvědčit.

Dnes oblíbená mantra šetrnosti by nás při rozhodování neměla zmást, je to jen pomíjivá součást jedné z mnoha ideologií, se kterými se ve svých životech budeme vždy setkávat. Rozumnému zájemci o hospodaření města musí být po prostudování podkladů jasné, že nás nemůže povznést jakkoliv dobře míněné škrtání, ale jen a jen výrazný růst příjmů. Provoz města dnes není hýřivý, udržení případných nákladů na činnost nového kulturního centra ve snesitelných mezích je v prvé řadě otázkou promyšlené změny v organizační struktuře MěÚ.  

Hodnotná kultura není levná, že ale stojí za to do toho jít, si můžete ověřit například v nedávno otevřeném Muzeu podzemí Krkonoš u sousedů v Černém Dole.

Autor: Jiří Franc | sobota 27.8.2011 11:50 | karma článku: 8,42 | přečteno: 1600x