Pozornost upřená k územnímu plánu se v Janských Lázních vyplatila!

Finální fáze tvorby ÚP uzavřená jeho vydáním dne 5. 12. 2011 pro mne byla zdrojem dvou cenných zkušeností. První se váže k pracovnímu setkání zastupitelů s panem architektem Smilnickým a Ing. Jelínkem v září 2011, druhá k námitce č. 10 k návrhu ÚP.

Ing. J. Franc

Avizované setkání, se zhruba měsíčním předstihem před veřejným projednáváním ÚP, proběhlo. Pravděpodobně, aby přítomné zastupitele nezatěžovali zbytečnými podrobnostmi, oba pánové při výkladu o možnostech jak v rámci existující právní úpravy územního plánování vyjádřit svůj nesouhlas s detaily návrhu ÚP cudně zamlčeli možnost podání námitky zástupcem veřejnosti. Z hlediska technokratického přístupu je to jistě pochopitelné, z pohledu občana vzorový doklad, kterak uvažují odborníci nejrůznějších oborů, kteří tak rádi, nejlépe bez zbytečného vyrušování laickou veřejností, usměrňují chod našeho světa. Nic proti, jen netřeba vždy slepě vyrazit cestou, kterou naznačují. Není novinkou, že mnozí specialisté vnímají vstup občanů do hájemství jejich pravd za nepříjemnou komplikaci, které lépe se vyvarovat, než ji řešit. A nemusí proto sahat ke zvlášť nečestným metodám, dobrých výsledků lze docílit třeba „jen“ (ne)úmyslným opomenutím při podávání informací. Částečně takový postup chápu, také sleduji případy úporného blokování veřejně prospěšných staveb (např. stavba D11).
----------
Jestliže mám, vzdor výhradám k užití této metody v našem případě, k postupu pana architekta a jeho kolegy určité porozumění, pro dvojaký komentář pana starosty Ing. Hradeckého v listopadové Fontáně jej hledám marně. Pan starosta neodolal pokušení osobního ataku a poukazem na mou údajnou „neserióznost a dětinskost“ mi vytkl právo, které právní řád garantuje každému občanovi – právo získat zmocnění zástupce veřejnosti pro podání námitky. To mu ovšem nebránilo dát v téže stati za pravdu 105 signatářům této námitky - tedy i mně :-)), prohlásit se v duchu námitky přesvědčeným odpůrcem apartmánových domů a ještě se pokusit odvést pozornost svázáním problému deficitu parkovacích míst v předmětné lokalitě Na Sluneční stráni s mou osobou! 
----------
Tento přístup výstižně ilustruje starostovo svérázné pojetí přístupu k lidem kolem sebe – nyní nepochybuji, že jsem svého času postupoval správně, když jsem nepřistoupil na jeho nabídku k užší povolební spolupráci. Oproti situaci, kdy na názor voličů vyjádřený volebními výsledky nebral Ing. Hradecký zřetel, se v tomto případě vůli svých spoluobčanů výrazněji nepříčil. Námitce bylo vyhověno a určitě i pan starosta ve skrytu duše dobře ví, že se jednalo o ukázkový příklad dobře načasovaného a zcela úspěšného vzepětí občanské společnosti, nikoliv o můj pokus hatit přijetí územního plánu, důležitého dokumentu, který byl nakonec zastupitelstvem jednohlasně schválen.
--------------------
--------------------
Podrobnosti k úsilí o změnu ÚP v Janských Lázních včetně plného znění nezbytných listin najdete zde.

Autor: Jiří Franc | středa 28.12.2011 17:23 | karma článku: 8,45 | přečteno: 1816x