Janské Lázně - na okraj chystané historické publikace

Historie Janských Lázní nebyla dosud systematicky a kriticky zpracována - nyní se situace mění. Koncem roku 2008 se rozjela příprava s tím, že kniha se objeví na pultech ještě před Vánoci 2012.

Na úvod tohoto příspěvku připomenu citací jeden z předvolebních závazků uskupení Sdružení SNK-ED a nezávislí kandidáti za něž jsem na podzim 2006 úspěšně kandidoval do zastupitelstva města – v kapitole Kultura byla tehdy deklarována vůle: „ustavit redakční tým pro zpracování podkladů k vydání knihy o našem městě“. Vytvořit nejen redakční tým, ale v nejširším pojetí podmínky pro vydání důstojné publikace o minulosti i přítomnosti Janských Lázní je závazek ambiciózní, ne však nerealizovatelný.

Od počátku jsem jako styčná osoba mezi městem a šéfem autorského kolektivu Mgr. Reilem, ředitelem Státního okresního archivu v Trutnově u toho a snažím se, aby se milovníci našeho města měli skutečně nač těšit.

Podobné ambice měli v minulosti i jiní. Chronologicky posledním příkladem a inspirací, jak tento problém uchopit je kniha Janské Lázně dnes, od jejíhož vydání uplynulo již více než 30 let! Autorem této knihy byl člověk, jehož životní pouť se v 70. letech minulého století proťala s děním v našem městě, pan Jaroslav Diblík. Člověk, jehož životaběh chci na tomto místě připomenout.

Jaroslav Diblík se narodil 16. června 1927 jako čtvrté, nejmladší dítě v rodině domkáře v Českých Libchavách na Orlickoústecku. V období II. světové války začal navazovat dopisová přátelství s mladými lidmi z celého Protektorátu Čechy a Morava. Vzniku těchto dopisových přátelství napomáhalo společenství kolem historicky nejvlivnějšího časopisu pro mládež Mladý hlasatel, který vykazoval těsně před svým zákazem v roce 1941 dnes těžko uvěřitelných 207 000 prodaných výtisků. Již tehdy se projevoval jeho zájem o novinářskou práci a veřejnou činnost. Na mladické aktivity válečného období takto vzpomíná jeho celoživotní přítel a životopisec Miroslav Sígl v knize Kdo byl Jaroslav Diblík - Podbezdězský buditel (Vydavatelství Místních novin Podbezdězí, Praha 2002): „Vůbec jsem snad ani netušil, jakému nebezpečí jsem vystaven nejen já, když jsem s těmito svými přáteli založil ilegální společenství Masarykovu kulturní generaci, konspirativně nazývanou Mladou kulturní generací“.

V roce 1945 onemocněl Jaroslav Diblík dětskou obrnou, která postihla levou nohu a pravou ruku. Studium na reálném gymnáziu v Ústí nad Orlicí, vzhledem ke svým zdravotním problémům dokončil až v roce 1949. Následně absolvoval vysokou školu a stal se předním funkcionářem Svazu československých novinářů. Přestěhoval se do Prahy a v období politického tání v letech 1965-1968 pracoval postupně v Českém rozhlasu, na ministerstvu kultury a na Českém úřadu pro tisk a informace.

V roce 1968 koupil chalupu ve vesničce Kruh u Doks, která se měla později stát centrem jeho polistopadové vydavatelské činnosti. V Kruhu od roku 1979 trávil celý rok s výjimkou zimy, kdy se vracel do Prahy. V roce 1971 se následkem svého angažmá v období Pražského jara ocitl bez stálé práce a pravidelného příjmu, odkázán mnohdy na pomoc svých přátel.

Krátce po tomto životním zlomu, při opakované léčbě v Janských Lázních, v souladu se svým celoživotním směřováním přispíval do janskolázeňského Zpravodaje, který začal, byť nepravidelně, vycházet v listopadu 1972. Řadu jeho příspěvků s místní tématikou, signovaných zkratkou (di), odstartoval článkem o prvorepublikových pacientech hotelu Kulma ze Sovětského svazu – publikován ve Zpravodaji květen-červen 1973. V roce 1975 vyšla za podpory MěstNV, zejména tehdejšího předsedy Josefa Burdy, publikace Janské Lázně dnes a to v nákladu 20 000 výtisků!

Do roku 1989 pracoval převážně pouze příležitostně při vydávání odborných periodik, výstavních katalogů či jako spolupracovník festivalů krátkých, dokumentárních a vědeckotechnických filmů.

Po listopadu 1989 se intenzivně pustil do velmi nejistého podnikání a v letech 1991–1999 vydával vlastním nákladem Místní noviny Podbezdězí. Z jeho nadšení tehdy vznikala i zvláštní vydání a to pro okolí Bakova nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem, Doks, Mšena a jistou dobu i pravidelný čtvrtletník Kokořínské čtení. Vydávání těchto novin přinášelo panu Diblíkovi kupodivu i drobný zisk, který však z podstatné části reinvestoval do zlepšování svých služeb pro společný prospěch - tak vznikla např. edice knížek z regionální historie, či edice o významných místních osobnostech.

Jaroslav Diblík zemřel 12. 12. 1999 uprostřed novinářské práce, aniž by však nalezl svého pokračovatele.

Příspěvek vznikl na základě informací dcery pana Diblíka paní Jaroslavy Koutské.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Franc | pátek 4.11.2011 20:36 | karma článku: 8,01 | přečteno: 1471x