Co všechno si může starosta města dovolit?

Hlavním rysem práce současného zastupitelstva Janských Lázní je nedostatečná připravenost na veřejná jednání. Z toho plyne nízká efektivita vyjádřená počtem neuzavřených jednacích bodů. Část téměř třicetistránkového zápisu ze zasedání konaného 2. 5. 2011 je toho nejlepším dokladem. Že jsou body programu stahovány jako na běžícím páse, protože ti, kdo mají rozhodovat, postrádají podklady, to pro mne nebylo, vzhledem k posledním měsícům, nic nového. Přesto pan starosta vynesl ještě "vyšší kartu".

V případě „Bytového domu u lanovky“ předložil zastupitelům jako argument nic neříkající kalkulaci požadavku na parkovací místa, vytištěnou na papíře se znakem města a nápisem Město Janské Lázně – žádný datum, podpis, žádné razítko, žádný uvedený zdroj výpočtu! Po mém opakovaném, důrazném dotazování nakonec pan starosta uvedl zdroj alespoň ústně – ano, takto jednal náš reprezentant. Že jde o výsměch veřejnosti, zastupitelům i stavebníkovi?

Že to hraničí se znevážením znaku města? Takovými maličkostmi se pravděpodobně nezabýval. Možná by měl, abychom omezené rozpočtové zdroje nemuseli utrácet např. za soudní výlohy, až některému z investorů, kterého budeme takto tahat za nos, dojde trpělivost.

Nemohu posoudit, zda a případně jak intenzivně se snaží pan Hradecký své nejbližší spolupracovníky motivovat, pravdou je, že výsledky jsou diplomaticky řečeno rozpačité. Pan starosta řadu měsíců žije jen z témat, která mají svůj původ v minulém volebním období, to je na jedné straně logické, s pouhou parazitací na minulosti však nevystačí.

Až nyní jsem schopen zcela docenit význam loňského rozhodnutí zastupitelů o poklesu počtu členů zastupitelstva pod 15 a tudíž nezřízení rady města. Tak je alespoň šance postavit se mnoha svévolným návrhům veřejně – tedy s reálnou šancí na úspěch. S iniciativou opozice a se zásadním vlivem účasti občanů se přece jen daří mnohé neuvážené návrhy alespoň částečně korigovat. Jaká by byla situace, pokud by se rozhodovalo zákulisně při zasedání rady lze snadno domyslet.

Co nám tedy opravdu chybí? Jsem přesvědčen, že rada města to v první řadě opravdu není!

Autor: Jiří Franc | sobota 28.5.2011 18:20 | karma článku: 6,89 | přečteno: 1868x