Zpátky na vrchol!!!

Dohoda o pomoci Řecku, která byla sjednána na nedávném summitu států eurozóny v Bruselu byla zpopularizována i slovy francouzského prezidenta N. Sarkozyho "... již žádnému státu nebude pomoženo tak, jako v současné době Řecku..." Tento výrok představitele jedné z velkých ekonomik EU + sepsání dohody o pomoci, podávají svědectví o tom, že zachování rovnosti mezi členskými státy zvoní hrana. 

V současné době má být Senátem ČR vysloven souhlas a ratifikována Změna smlouvy o fungování EU, pokud jde o mechanismus stability států eurozóny. Tato Změna se týká institucionální změny fungování Evropské unie a tedy vyžadující i změnu primárního práva. Vzhledem k tomu, že se současná Vláda ČR na svém jednání začátkem srpna 2010 zavázala, v takovém případě, vypsat referendum, měla by svůj slib splnit a v tomto směru konat. V této souvislosti je jedinné řešení a to, stáhnout projednávání Změny z programu senátu.

K dnešnímu dni došlo k různým posunům v podmínkách fungování EU a s největší pravděpodobností bude i nadále docházet k dalším přesunům pravomocí, směrem k Bruselu. Výsledkem je a bude model, který se vzdaluje od modelu EU v době, kdy se většina hlasujících občanů ČR vyslovila pro vstup do tohoto společenství.

Nevypsání referenda a příp. schválení Změny senátem je i v rozporu se snahou vlády, kterou nedávno avizovala sloganem "Zpátky na vrchol". Toto avizované úsilí by mohlo získat příměr laciného pozlátka, čekající na odstřel v maringotce, t.č. někde na štaci.

Autor: Jana Fraitová | neděle 24.7.2011 20:25 | karma článku: 12,85 | přečteno: 780x