Žít s chutí, kvalitně a s kultivací ducha.

     Žijeme ve výjimečné době chaosu, vyvolávání strachu, hysterie, vakcín, léků, vládních opatření, nažhavených medií i disentu.

V době, kdy žádný Covid19 nebyl (rok 2017) jsem jezdila do brněnského Domova stáří za svojí sestřenicí, takže jsem mohla zažívat tamější atmosféru ubytovaných seniorů. Jejich vzájemná komunikace, hry a drobné práce, je jen přechodně zbavovaly pocitů izolace, neužitečnosti, překážení v životě svých potomků, aj. nepříjemných myšlenek. Někteří, těžce odkázáni na pomoc personálu, pospávali anebo se třeba dívali jen na pořady TV, jiní, ti trochu šťastnější, si užívali procházek na čerstvém vzduchu ve vůních, barvách vegetace i jezírka zahrady domova. Když se Editě během roku přitížilo v nemocech i v možnostech pohybu, po společné oslavě jejich 90-tin, mně naznačila, že takto již dál žít nechce a v dalších dnech se rozhodla striktně odmítat jídlo a ..

Dovedu si docela dobře představit psychické i fyzické prožitky seniorů, nejen v domovech, vyděšených z šířícího se viru, paniky, šokujících událostí a izolace. Takový atak mediálních informací o Covidu19, vyhrocené situace, nedostupné vakcíny i léky - to vše na zdraví seniorů nepřidává. Navíc donedávna se nezveřejňovala rozlišující příčina úmrtí, zda na Covid, s Covidem, v důsledku zhoršení fyzického nebo psychického zdraví anebo jiné tragédie.

Dnešek přináší i výraznou propagaci očkování řádně nevyzkoušenými vakcínami, schválenými EMA ( Evropská agentura pro léčivé přípravky ). Jde přece o ochranu zdraví občanů, nikoliv o ochranu užití jen některých vakcín, které jsou navíc nedostupné v počtech, které by české zdravotnictví potřebovalo. Na světových trzích jsou k mání i vakcíny, vyvinuté v jiných zemích a kterými se úspěšně léčí pacienti z Covidu19. Pro jejich použití by se měly urychleně vyjádřit příslušné státní orgány, v jejichž kompetenci je, mj. i preferovat zdraví a životy občanů.

Vzhledem k tomu, že především stát má povinnost ochránit zdraví nás všech, je do nebe volající skutečnost, že dosud neproudí, prostřednictvím zdravotních zařízení i léky, které jsou úspěšně praktikovány covidovým pacientům v sousedních zemích. Na Slovensku si občané vynutili na vládě podpisovou peticí léčení Covid19 Ivermektinem, který s odvahou u nás poprvé použila i brněnská FN u sv. Anny. V těchto dnech SÚKL (Státní úřad kontroly léčiv) konstatoval, že tento lék v praxi funguje a je pro pacienty bezpečný. U nás byla taktéž založena podobná petice pro zajištění léků, zlepšujících průběh nemoci Covid19.  Není na škodu trochu pošťouchnout současný, byrokraticky těžkopádný stát a nějaké dobré záležitosti pomoci.

Žít s chutí, kvalitně a s kultivací ducha by se lehce dařilo všem ve státě, zbaveném zátěžové, nadbytečné byrokracie, tj. ve státě s pouze základními funkcemi např. - ochrana zdraví, bezpečí a majetku lidí, demokracie, svobodných občanů, územní celistvosti a svrchovanosti.

 

 

 

Autor: Jana Fraitová | neděle 7.3.2021 23:12 | karma článku: 11,51 | přečteno: 177x