Zajištěné stáří.

Nedávný výrok Ústavního soudu o tom, že dosavadní výpočet důchodů je nespravedlivý k bohatším lidem a proto se musí  do 30. 9. 2011 spravedlivě sjednotit u všech příjmových skupin, mě nasměroval do říše sci-fi. Napadlo mě totiž, že ÚS by třeba chtěl, aby Česko bylo méně závislé na nesmyslných unijních regulacích i nařízeních a mohlo by takový rozsudek v pohodě respektovat.

Ale proč by se Ústavní soud předtím ztotožnil se zněním Lisabonské smlouvy.

 Svobodní ve svém Politickém programu prosazují v sociální oblasti zásadní změny, např. oddělení Státní správy důchodového zabezpečení od státního rozpočtu. To znamená, že by plátci do 30 let platili pevně stanovené paušální platby přímo SSDZ s tím, že by tento systém zachovával přiměřený standart budoucím důchodcům s podprůměrnými příjmy. Ten by odpovídal důchodu, počítanému dle současné metodiky, přičemž tito poplatníci by na paušálu neprodělali ani neušetřili. 

 Svobodní jsou pro max. svobodu jednotlivce, jakožto svéprávné osobnosti a proto i v této oblasti dávají prostor, dobrovolnému zajištění poplatníkům, s vyššími a středními příjmy. Ti na paušální platbě samozřejmě ušetří a mohou si sami rozhodnout, jak s ušetřenými penězi naloží, jak se na stáří zajistí (investicemi, důch. připojištěním, apod.). Pokud se týká státních dotací k penzijnímu spoření, Svobodní jsou pro jejich anulování. Díky navrhovanému zrušení placení daně z příjmu fyzických osob,  lidem zůstane více peněz a obejdou se bez dotací, zatěžující nadbytečně administrativu státu.

ÚS svůj výrok zdůvodnil i tím, že soudil o výpočtu důchodů spravedlivě. Myslím, že pojem "spravedlivě" je velmi relativní a záleží na tom, co dáme na misku vah. Pokud se týká spravedlivosti, Svobodní ve svém Politickém prgramu zdůrazňují, že spravedlivost  nemůže být nezávislá na reflexi občanů státu! Domnívám se, že černý talár má být jakýmsi skafandrem, který dotyčného chrání před vnějším, ale i vnitřním tlakem. Prozatím na mě výrok působí tak, jakoby v černých talárech byl zabudován computer, ale ráda bych se mýlila. Z toho důvodu jsem moc zvědavá, co nám Ústavní soud naservíruje na "stříbrném" podnose  před podzimními volbami. Já bych jeden tip měla.

Autor: Jana Fraitová | čtvrtek 22.4.2010 20:33 | karma článku: 11,80 | přečteno: 1184x