Žádná exkluzivita, ale neflexibilní ošklivka.

Svobodní jdou do letošních, květnových voleb s několika Volebními poselstvími. Jedno z nich řeší téma korupce a protekce. Jistě všichni víme, že čím více peněz stát přerozděluje, např. formou různých dotací, příspěvků, apod., tím více rozhodovací moci mají státní zaměstnanci v různých vyšších i nižších pozicích. Je známo již od dávnověku, že člověk oplývá, nejen vadami charakteru, ale i možností chybovat.  

Taková dotace z unijních fondů je ženského rodu a kdyby jí byl dán dar řeči, myslím, že bychom se nestačili divit, co vše slyšela a zažila na své, určitě velmi dobrodružné i krkolomné, cestě z Bruselu až do cíle v Česku. Třeba dotace, evokující kapku vody, pravděpodobně neměla dle příslušných regulí, skončit v soukromé společnosti Veolia Voda. Myslím, že takové zacházení s bohatými evropskými dotacemi není nic originálního a podobných  případů by se našlo v ČR více. Nebylo by se čemu divit, jelikož ve světovém žebříčku korupce, prozatím, nepatříme mezi méně zkorumpované země. Především na lokálních úrovních jsou evropské dotace velkým lákadlem a leckterý komerční projekt, ušitý dle požadovaného evropského střihu, nachází cestičku k příslušnému rozhodujícímu člověku a nedostává na frak, ale dotační zelenou. A chudák obyčejná kanalizace v malé obci někde na severu Moravy, musí počkat a kdoví kolik let stárnout, rezivět a být ignorována jako nějaká neflexibilní ošklivka.

Svobodní jsou přesvědčeni, že hlavním zdrojem protekčního chování je všemocný stát a proto i v souvislosti s možnou korupcí, chtějí omezit rozhodovací moc úředníků i politiků. Dotace zbytečně přetěžují státní pracovníky (kteří mohou chybovat), nepřispívají ani k dobrému politickému prostředí a v neposlední řadě podstatně kazí volný, konkurenční trh.  Řešením je i postupné rušení zbytečných státních úřadů (viz nechtenasbyt.cz). U těch, které je nezbytné zachovat, je nutné zprůhlednění a zjednodušení jejich činnosti. Stát by přece měl fungovat na úsporném, jednoduchém a efektivním principu, protože toto je jedna z podmínek pro vybudování  svobodné a prosperující společnosti.

Autor: Jana Fraitová | úterý 4.5.2010 22:05 | karma článku: 10,03 | přečteno: 908x