Vábnička na divočáky.

Po podzimních volbách na naší radnici vládne koalice ODS+TOP 09+KDU-ČSL, která si říká pravicová. Jedním z nejbližších a také nejpalčivějších úkolů je sestavení rozpočtu města pro následující rok 2011. V minulých letech, kdy se na řízení radnice podíleli i zastupitelé z ČSSD, hospodaření s financemi města skončilo samozřejmě velmi vysokým zadlužením. Až v poslední době začali radní plnit příjmovou stránku rozpočtu i mimořádnými prodeji                                                             l

lukrativních nemovitostí. Zda to byla strategie či úkaz, způsobený koncem volebního období anebo jen zbrklý prodej, za účelem snížení dluhu městské kasy, se asi odhadnout nedá. Nicméně dluh na konci minulého roku činil zhruba 60% ročních příjmů města. 

Pravděpodobně stejně jako já, i spoluobčané - plátci daní, očekávali, že současná koalice využije v oblasti financí svoji historickou příležitost a sestaví pro příští rok vyrovnaný rozpočet. Každému je jasné, že v pokladně města nemůže být naplánováno "Dal" když není adekvátní "Má dáti". Toto základní pravidlo pravicového náhledu na fungování společnosti, "pravicová" koalice nerespektovala a navrhla rozpočet opět s vyššími výdaji než příjmy. Díky tomu a z dnešního pohledu, volební slogany současných radních, týkající se financí, jako např.:"...snížíme zadlužení města...", "...efektivní hospodaření s prostředky města..." zní jako vábnička na divočáky alias voliče. To si přece nezasloužíme. Anebo si radní myslí, že už jsme tak otupělí, že i předvolební sliby nebereme vážně, ale jen jako nějakou reklamní nadsázku, aby se produkt dobře prodal.

 

Já osobně jsem kandidáty do zastupitelstva považovala za patrioty, ale po návrhu rozpočtu to vypadá na to, že snad naše město chtějí zavléct na hranu bankrotu. A nakonec by tak došel k naplnění aspoň jeden předvolební slib koaliční strany - "zasloužíte si změnu" a kdopak by si na tak krásném, historickém městě - i s dluhy, asi smlsnul. 

  

Autor: Jana Fraitová | pondělí 13.12.2010 23:20 | karma článku: 6,99 | přečteno: 804x