Třešničky.

Jeden z významných politků se zmínil o tom, že během nedávného summitu USA-Rusko byla Česká republika v roli číšníka a policajta. Já si myslím, že byla v roli kuchaře, který připravil na všechny tři dny originální české menu. A to pro gurmány všech smyslů, tj. divákům, čtenářům, posluchačům našich i světových médií a samozřejmě i přítomným účastníkům.      

V den podpisu dohody START, české menu spoluvytvářeli, nejen prezidenti zmíněných dvou velmocí, ale  především i český prezident a ostatní představitelé politických a společenských struktur, přítomni této historické události. Třešničkou na dortu bylo podepsání státníků Obamy a Medvěděva na dokumentu, kterým se každá z velmocí zavázala omezit, do sedmi let, počet strategických hlavic, nanejvýš na 1550 a na maximálně 700 nosičů. I to je velký úspěch a první krok k postupnému snižování jaderného arzenálu. V historii totiž nebyla dohoda mezi těmito zeměmi vždy samozřejmá a možná. Promiňte, že použiji slova z úvodu, ale za policajta a číšníka bylo např. Slovinsko, Reykjavík, Vídeň (kde nezapomenutelně ruský president S.N.Ch., během jednání s J.F.K., práskal botou o stůl ), atd. V těchto souvislostech nynější slavnostní přípitek, ve Španělském sále Pražského hradu, má jistě mimořádný význam s puncem míru a dohody, na které se dá dál stavět.  Viditelná bezprostřednost a gesta obou prezidentů, nad právě podepsaným dokumentem, to jen potvrzovaly.

Na přípravě večerního menu, podávaného na stole vylepšených vztahů USA a Ruska, v interiéru americké ambasády, se podílelo, nejen USA a Česko, ale i některé země střední, východní a jižní Evropy. A asi bylo sladké, protože prezident  potvrdil přítomným lídrům z 11 zemí, že tyto státy považuje za spojence USA.

Třešničkou, na jednom z dalších dortů českého menu, bylo představení adepta na prozatímního velvyslance USA, po předešlém povzdechnutí si českého prezidenta, že víc jak rok tento post není  adekvátně obsazený. Tím diplomatem, s největší pravděpodobností, bude Obamův spolužák z university, t.č. jeho poradce pro etiku a navíc člověk, který k Česku má, svým původem, velmi niterní vztah.

Další třešničky zůstaly i s dorty samozřejmě pod podkličkou.

Díky této mimořádné události Česká republika mohla dokázat, že je stabilní, vyspělá a bezpečná země, která má dobré vztahy jak s Ruskem tak s USA.  Summit jistě přispěl také ke zviditelnění Česka a snad už jenom zcela výjimečně prohodí nějaký politik, u příležitosti jednání na Hradě,:"Já jsem u Vás v Praze ještě nikdy nebyl a ani jsem ještě o ni neslyšel".

 

Autor: Jana Fraitová | středa 14.4.2010 13:48 | karma článku: 8,78 | přečteno: 634x