Našla jsem si svého senátora.

Dne 24. 4. má svátek Jiří a české pořekadlo tvrdí, že "Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři". Následující den, tj. 25. dubna zasedla elita národa v Senátu ČR, aby odhlasovala změnu Smlouvy o fungování EU.  Šlo o to, že většina senátorů vyjádřila souhlas s ratifikací "Rozhodnutí Evropské rady", kterým se mění fungování EU

a to zavedením tzv. Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) - ten má sloužit k záchraně krachujících států eurozóny. V případě ČR (po "přijetí" eura) se jedná o to, že bychom měli během 12 let vložit do fondu 40 miliard a okamžitě ručit za půjčky v hodnotě 250 miliard - po dalších 12 letech tuto částku navýšit na 310 miliard korun. Jedná se tedy o celkovou sumu Kč 350 miliard, která pravděpodobně v budoucnu nebude definitivní. V hlasování bylo 9 senátorů  proti (za ODS: O. Bratrský, J. Kubera, J. Pospíšil, J. Oberfalzer, Z. Schwarz, M. Pešák, KDU-ČSL: J. Čunek a nezařazení: J. Doubrava a P. Pakosta),  4 senátoři se zdrželi a 49 senátorů  zmáčklo knoflík "Ano". Takový senátor mi připomíná majitele demoliční firmy, který na objednávku znehodnotí nějaký objekt, jež překáží, neslouží - prostě si ho někdo vybral, aby uskutečnil svůj záměr. Neuvěřitelné je, že někteří senátoři podklady, předkládané pro hlasování ani nečetli a tudíž vůbec netušili, o čem budou hlasovat. Jiní věděli o co se jedná a přesto vyjádřili svůj souhlas. Mezi nimi je i senátor, t.č. hejtman Olomouckého kraje, pan Martin Tesařík. Díky i jemu, po schválení zmiňované změny Smlouvy o fungování EU v Poslanecké sněmovně (hlasování z 9.5. prozatím odloženo) a příp. ratifikaci prezidentem ČR, může budoucí drancování naší země znovu začít - podobně jako v dobách nedávných i dávných.

Závěrem bych se chtěla zmínit ještě o jednom podstatném faktu, týkajícího se "přijetí" eura. Existencí Lisabonské smlouvy se totiž tato původní možnost svobodného rozhodnutí, inovovala v diktát, tj. o době zrušení naší koruny, rozhodne Rada Evropy, bez ohledu na nás. Navíc pan premiér má zato, že má čas na vyjednávání o změně smluvního závazku o přijetí eura, na možnost dobrovolnou. Vyplývá to i z jeho vyjádření na zasedání v PS dne 9.t.m. " My o voze (ESM) a koza euro nás čeká za 8 - 10 let".  Jak víme v EU se vše vyvíjí, resp. jak  Brusel potřebuje "se mění", takže koza euro určitě nepočká - trkne nás nečekaně zezadu a než se vzpamatujeme budeme obracet v dlani euromince. A možná trochu nahrbeni a s velkou nechutí vybírat ke koupi nějaký produkt s etiketou "Vyrobeno v EU". Bankovky s motivy našich vynikajících osobností, navrhované v 90-tých letech nejlepšími grafiky a tak nadšeně občany přijímané, zmizí z našich peněženek nadobro. To by byl opravdu velmi smutný příběh naší měny.

Odkazy: Reformy.cz - R. Panenka "Senátoři schválili...",  iDnes - blog P. Mach "Senát změnil Smlouvu o fungování EU...", PL - Nečas "Nyní diskutujeme o voze, koza euro...."

                  

 

Autor: Jana Fraitová | neděle 13.5.2012 21:20 | karma článku: 19,69 | přečteno: 887x