Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

Takove handrkovani o tom, jestli zivnostnik zaplati o partisic rocne vice, nebo mene, me pripada, jak odvadeni pozornosti od neceho uplne jineho.  V CR se produkuji stejne hodnotneprodukty jako ve starych EU zemich, bohuzel s vyplatama je to uplne jinak.Priklad: pivovar. Vsechno podobne jako v CR, stejne vylohy za provoz, suroviny a stejne maloobchodni ceny( od 35 Centu za pullitr) – a pivovar si vydela dost penez, presto zezamestnanci dostanou v prepoctu pres 100 000 Kc mesicne a nekde maj za rok i 13platu.  Dovede si nekdo predstavit,kolik vydelaji zamestnanci Plzenskeho pivovaru pro Jizni Afriku, kterym tenpivovar patri? 8-o

0 0
možnosti

Že mají zaměstnanci jistotu? Dnes se stalo téměř pravidlem, že zaměstnanci dostávají smlouvu na dobu určitou. Pokud se tato praxe stane standardem, tak nevím. Jak se pak má třeba mladý člověk zařídit pro budoucnost, když bude v permanentní nejistotě. Pak tedy v tomto nevidím mezi OSVČ a zaměstnancem rozdíl. Tedy jeden je, OSVČ si díky tomu, že platí minimální daň, může více našetřit na horší časy :-)

2 1
možnosti
MV

Paní Formánková, chtěl bych upozornit na jednu podstatnou věc ve Vašem blogu - citujete jednu komerční televizi, která uvedla, že při příjmu 30000 měsíčně odvádí živnostníci více než zaměstnanci.

To je ovšem jen půl pravdy. Za zaměstnance odvádí mnohem větší část peněz na sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatel (zaměstnavateli na to, pokud není ve ztrátě, vydělají zaměstnanci). Údaj za rok 2010 - OSVČ tehdy odvedli na sociální a zdravotní pojištění zhruba 22 mld., zaměstnanci a zaměstnavatelé odvedli 333 mld. Ještě větší nesoulad je v dani z příjmu - loni odvedli OSVČ do státního rozpočtu zhruba 2 mld., zaměstnanci zhruba 82 mld.

2 0
možnosti
VN

Někde jsem četl , jak je toto řešeno v Německu a myslím , že tento jejich model je správný. Pokud někdo je takovým živnostníkem , že se horko těžko drží nad vodou .. stát mu jde zpravidla z cesty a po takovém živnostníku nic moc nechce.

Pokud ale se mu daří a jeho podnikání vyšší daň neohrozí...poté solí. U vrstvy nejvíce vydalávající až 50%.

0 0
možnosti
MV

Na to je jednoduché řešení - zastropovat odvody. U nás by to snad mělo nastat příští rok.

0 1
možnosti
VS

Trochu problém a nerovnost je v tom, že zaměstnanec má jasně deklarovanou mzdu a z ní zaplatí (prostřednictvím zaměstnavatele jako plátce) daň příjmů. Vyšší příjmy, vyšší daň, odečitatelné položky minimální a na prstech jedné ruky spočitatelné. Živnostník má mezi příjmem a daňovým základem ještě možnost vložit do daňových nákladů skoro všechno, nač si vzpomene. Tudíž většina drobných živnostníků ŽÁDNÉ daně z příjmů neplatí, neboť jsou již patnátcým rokem ve ztrátě. Pokud nevěříte, zapátrejte. Argumenty o silniční, DPH, spotřební a převodu z nemovitostí do této debaty nepatří.

3 0
možnosti
VN

Navíc spousta OSVČ nejsou klasickými podnikateli. Třeba takoví praktičtí lékaři , advokáti , profesionální sportovci atd... Tudíž lidé , jejichž zisky by se měly  pohybovat v násobcích průměrné celostátní mzdy. Dle mého rozhovoru s jedním známým z finančáku ani tito lidé toho však na daních moc nezaplatí.

1 0
možnosti
KD

Největším zaměstnavatelem v tomto státě jsou živnostníci a drobní až střední podnikatelé. Takže ve chvíli, kdy ČSSD (a nenechme se zmýlit následnými omluvami pana Sobotky za výroky pana Mládka, ten jen chválabohu řekl to, co se mělo říci až po volbách) jedním hlasem říká, jak zvýší zaměstnanost a zároveň utáhne šroub zaměstnavatelům, máme se na co těšit. A jak to tak poslouchám kolem sebe, mnozí živnostníci začínají znovu zvažovat dříve zvažované investice a přijímání nových zaměstnanců. Nevím, jestli to byl záměr, aby se stávající krize ještě více prohloubila a oranžoví příští rok vyhráli ještě víc, každopádně vyvolat strach ze dnů příštích se jim opravdu povedlo.

1 2
možnosti
JN

"vydajové paušály, které se odečítají z daně z příjmů"  Prosím, opravte si to, nebo vás i se všemi živnostníky někdo roztrhá.   Výdajové paušály je možno odečíst z daňového základu, nikoliv z vypočtené daně.

8 0
možnosti
Foto

ten hodný a štědrý zaměstnavatel platící za zaměstnance měsíčně desetitisícové částky je konkrétně kdo? Kde k prostředkům příjde?

3 1
možnosti
JH

J56a27n 25H56a78v46r25d16a

28. 3. 2013 5:40

Pani  Forman kova, v tom vasem textu je tolik chyb, ze to nema cenu cist. (Zivnostnik si naklady odecita z dani. Ve srovnani pojisteni zivnostnik x zamestnanec opomenete dalsich cirka 120 tisic kacek, ktere za mzdu zamestnance odvede zamestnavatel)

Je mi lito, ale vase zapaleni ani text pestrobarevny jako brazilsky papousek nepomuze vylepsit hodnotu vaseho textu.

6 1
možnosti
AH

Vy sem zase pletete odvody zaměstnavatele za zaměstnance! Co s nimi má zaměstnanec společného? Vždyť je to bič na zaměstnavatele=podnikatele=živnostníka a ne na zeměstnance!

1 2
možnosti
VH

Jen základní pouření, paní Formánková: pokud vykazuji náklady paušálem,  n e m o h u   vykázat ztrátu ani náhodou.   Při 60% odpočtu zbyde jako daňový základ 40 %.  A 40 % z kadné čátky záporné číslo nedá a nedá.  Ta nula na dani je dána odpočtem daně, nízká suma daně pak značnými daňovými bonusy.

4 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka