Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

13. 5. 2011 17:05
Tak

A teď bychom si snad mohli taky popovídat o tom, jaké řešení navrhujete vy, paní Formánková.   Předem děkuji.

0 0
možnosti

ježo

13. 5. 2011 19:48
Re: Tak

No ono to v dikci současné politiky řešení nemá.Na jedné straně je zvyšující se produktivita práce díky technice,na druhé straně zvyšující se počet nejen obyvatel,ale hlavně sociálně potřebných.Navíc největším problémem je systém současné ekonomiky.V situaci kdy je největším hybatelem ekonomiky banka,která v podstatě nic nevyrábí,nemá daná situace východisko.To co naše vláda vydává za reformy je paškvil,který problém neřeší,jen ho schazuje ze stolu.

0 0
možnosti

Stará kára

13. 5. 2011 16:56
Jo, většina lékařů doporučuje .........

90 % žen pere v prášku ......

Nikdo přece nemůže tvrdit, že většina lidí se nedožije 68 let, když již dnes věk dožití je delší. A věk dožití těch, kdož dnes odchází do důchodu (tedy bez kojenecké a dětské úmrtnosti a po zmizení dobrovolných dárců orgánů) je přes 81 let.  Nesmíte až tolik věřit novinářům.  To je jedna část problému.

Druhá je, co s volným časem.  I při odchodu v 65 letech vám ještě zbývá 1/5 života.  Já ji - pokud to jde - naplňuji užitečnou prací (korunkami samozřejmě nepohrdám).  Kdosi poznamenal (asi jako hnusný fakt), že mě vynesou nohama napřed z práce. Já pořád nechápu, co by na tom bylo špatně. Ubezpečuji každého, že mně bude jedno, jestli mě nesou z práce, nebo z lavičky, kde jsem sypal ptáčkům.  Nejlepší je přece umřít na koni.

0 0
možnosti

dam1

13. 5. 2011 14:03
Nejak vam ty pocty ...

... nejdou. Stredni delka doziti byla v CR 73 (muzi) a 79 (zeny) let, a stale se zvysuje. To jaksi nekoresponduje s vasim tvzenim "Lékaři se shodují, že většina Čechů se tak důchodu nedožije." Je to id vas umysl nebo nevedomost?

0 0
možnosti

korzár

13. 5. 2011 13:54
S jednou připomínkou,

my tady (ani ve zbytku EU) žádný kapitalismus nemáme. Máme jakéhosi bastarda socialismus s (omezenou) možností soukromého vlastnictví 8-o[>-]

0 0
možnosti

Dita_1

13. 5. 2011 10:42
Nezapomínala bych ani na jden psychologický faktor

Většina lidí před šedesátkou má už práce pokrk a do důchodu se těší - vidina toho, že je to čeká za 2 nebo 3 roky je jaksi snesitelnější, než přdstava dalších 10-15 let práce. (Ano, mé dítě, které se narodí letos, by mělo jít do důchodu v 73 letech.)

0 0
možnosti

Stará kára

13. 5. 2011 17:00
Re: Nezapomínala bych ani na jden psychologický faktor

No jo.   Jenže dítě se taky těší poslední měsíc na prázdniny (a většinou posledních 14 dní prázdnin na spolužáky).  Prostě, když se něco blíží, tak se buď těšíme, nebo stále více bojíme (podle toho, jak přicházející dobu vnímáme).   Tak se holt budou lidi těšit o něco později.  Ubezpečuji vás, že se budou opět těšit jeden či dva roky předem.  Tedy ti méně prozíraví, kteří mají dojem, že vstoupí do ráje.

0 0
možnosti

Hroznej.puberťák

13. 5. 2011 9:31
Spoření

... spojené s investicí ale není jen na důchod. Je celkem jedno, jestli do toho důchodu člověk nakonec půjde nebo se ho nedožije, od určitého věku půjde s výkonností a tedy i oceněním dolů, a už na tuto dobu bude potřebovat mít nějakou rezervu, z které to dorovná. Ideální je samozřejmě mít tu rezervu takovou, aby skoro dělat nemusel, nebo aby si i v tomto věku mohl tu práci vybírat podle toho, co zvládne a co jej bude bavit, i když za to bude míň peněz. prostě čím větší rezervu si člověk udělá v nejproduktivnějších létech, tím lépe, bez ohledu na to, jaká je či není věková hranice pro nějaký důchod.

0 0
možnosti

mubu

13. 5. 2011 9:27
poslanci

myslím, že poslanci žádnou stresující práci nevykonávají, prostě občas zvednou ruku. A zbytek národa? Prosím vás, nezabývejte se detaily.

0 0
možnosti

mubu

13. 5. 2011 9:25
Statistici se ohánějí tím

že se prodlužuje lidský věk. Ten se ale prodlužuje díky lepším léčebným metodám, které dokáží vyléčit nebo alespoň prodloužit věk dožití v případech, které dříve končily smrtí. Ale přirozené stárnutí se nepodařilo prodloužit vůbec. Takže ti, kteří se důchodu dožijí, tak si ho moc neužijí, protože budou fyzicky podlomeni.

0 0
možnosti

Stará kára

13. 5. 2011 17:03
Re: Statistici se ohánějí tím

Když si vzpomenu, jak vypadali naši dědové a babičky v šedesáti, považuji za zcela neuvěřitelné, že si někdo nevšiml, že se oddálilo "stárnutí" (přesněji jeho příznaky).

Kromě toho, jestli - řekněme - pošťákovi byly voperovány kyčelní náhrady, byl omlazen. Nebo ne?

0 0
možnosti

VLAKR

13. 5. 2011 9:18
Příliš mnoho hysterie

jak už bylo uvedeno dříve, statistiky říkají něco jiného.

V roce 1989 byl u nás průměrný věk 68,1 let u mužů a 74,2 let u žen. Do důchodu tehdy muži odcházeli v 60.ti letech, ženy o něco dříve podle počtu dětí. Muži si tehdy u nás užívali důchodu průměrně asi 8 let, ženy 14 let a více.

V roce 2009 byl u nás průměrný věk 74,2 let u mužů a 80,1 let u žen. Do důchodu muži odcházeli v 62 letech, ženy opět o něco dříve podle počtu dětí. Muži si tehdy u nás užívali důchodu průměrně asi 12 let, ženy 18 let a více.

Přitom průměrná délka života se u nás po roce 1989 každoročně prodlužuje - narozdíl od posledních let komunistického režimu.

Samozřejmě je dosti obtížné si představit pracujícího řidiče autobusu, strojvedoucího, zedníka, pokrývače či horníka ve věku 65 let. Na druhé straně moje matka si před několika lety ve věku 82 zlomila ruku. Na ortopedii ji pak ošetřoval lékař, kterému bylo 80 let a pracoval dva dny v týdnu. Čili to může být velice individuální jak podle profesí nebo lidí.  

0 0
možnosti

josefbad

13. 5. 2011 9:25
Re: Příliš mnoho hysterie

pani totiz pristupuje k tematu emocialne. Moji rodice taky pred par lety rikali: ja se toho duchodu nedoziju. A uz jsou v duchodu, tatovi je 65, mame teprve sedesat.

0 0
možnosti

josefbad

13. 5. 2011 9:01
PLKY

nez zacnete plkat, nastudujte si laskava statistiky. Prumerna doba doziti je u muzu momentalne cca 73 let, u zen 79 let a neustale se prodluzuje. Pred dvaceti lety to bylo o cca 5 let nizsi. V te prumerne dobe mate zapocitany vsechny umrti, ke kterym dojde i v detstvi i vysoce produktivnim veku. Da se tedy rici, ze pokud se dozijete rekneme 60 let, tak prumerna doba doziti bude jeste o nekolik let vyssi.

Za druhe penize v druhem piliri se budou dedit! Takze se da rici, ze penize, ktere platite do prvniho pilire ted, jsou ztraceny pro vasi rodinu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka