Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

iruka

29. 1. 2009 9:39
Je to směšné...

 Bohužel je pravda, že ten, kdo si DOBROVOLNĚ založí blog a tím se otevře celému světu, jde s kůží na trh... Připodobňovat diskuze na internetu k opravdovému životu může opravdu jen internetový negramot, navíc pokud se nic s diskuze nepřenese do reálu a nezazní v diskuzi zastrašování či opravdové výhružky, je opravdu zbytečné takové malichernosti napadat žalobou u soudu...

Paradoxem vyplývajícím z této diskuze však je skladba lidí, kteří se postavili za článek paní Formánkové (až na velice inteligentní a sympatickou Hanu Novotnou - blogerku par excelance)... Seskupení podporovačů návratu totalitních praktik včetně cenzury (autorka Hana Formánková, bývalá komunistická šajba editi), zneuznalých (Georgis Fasulis), samozvaných pravdodárců a lamačů ženských srdcí s pseudodrsným přístupem k světu (Bucharovič), hlupců hrajících si na nositele myšlenky (Aaron71-Matuška)... Prostě fuj! Tomu opravdu říkám reprezentativní vzorek...

0 0
možnosti
I

iruka

29. 1. 2009 9:46
Re: Je to směšné...

A dále... Argument o anonymitě na internetu - ne každý je takový exhibouš, aby pod svým jménem psal blog, přičemž jen max 5% blogů ma jakous takous úroveň.. Bloggeři si mají uvědomit, že je nikdo nenutil k veřejnému psaní (viz můj příspěvek výše), nemohou si myslet, že z odtajnění se vyplynou jen plusy a žádná negativa; a když nejsou schopni se poprat s kritikou (a to i ostrou kritikou a tím nemyslím nadávání) jejich problém, ať si píšou do šuplíku nebo pro své přátele... Nebudeme si nic nalhávat, většina blogerů píše blog proto, že jejich schopnosti jsou nedostačující, aby mohli takovou činnost vykonávat za úplatu (psát knížky, články do novin apod.), jiní jsou nesoudní egoexhibicionisti, kteří si kritiku zaslouží, ti nejnesoudnější z nich mají zrušené diskuze pod svými články...

0 0
možnosti
LM

Aaron71

27. 1. 2009 20:26
Dobrý den

Škoda, že nečtete i bogy jiných autorů. Toto téma zde bylo popisováno už před vynesením rozsudku. Tuším že to byla blogerka. A víckrát po rozsudku klávesnicemi několika autorů blogerů.

Smutné je to, že postiženým je nositel myšlenky tj. bloger a nikoliv anonymní tlachající spodina.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

27. 1. 2009 20:23
Že se jedná o blogera, není paradox

Ahoj Hani, celé kauzy jsem si taky všimnul a na netu vyslechnul i videa z inkriminovaného soudu. Souhlasím s tebou, ale v jednom mám jiný názor. Podle mne se nejedná o paradox, že "odsouzený" je bloger. Blogeři nejsou nic více než diskutující, mnozí blogeři se z diskutujících rekrutují. A bohužel podle toho to tak vypadá i u nás na iDnes.

Dost často mi z článků zde bývá hodně nevolno (jsou často urážející, odsuzující, vyzývající k lynchi toho nebo toho, jsou plné agrese a nenávisti k různým skupinám společnosti).

Je mi z toho trendu smutno. Já kdybych provozoval servr, kde bych měl i blogy, tak bych si pečlivě blogery vybíral - podle úrovně formy článků, i podle jejich obsahů. Jen můj názor, ahoj a přeji hodně zdraví.

PS: Nevíš něco rychlého a účinného "spešl" na rýmu a teplotku? Nějak jsem to nezvlád - a do práce musím. :-)

0 0
možnosti
B

Blechová

27. 1. 2009 20:34
Re: Že se jedná o blogera, není paradox

Jen k te ryme ateplote:

Jitrocelovy syrup a pak smes kren-med-zloutek. Nasledne na noc do pelisku, pripadne v noci doplnit pitim lipoveho caje. Ucinky stoprocentni a bez nasledku.

0 0
možnosti
B

Bucharovic

27. 1. 2009 16:14
Dobrý den Hanko

Určutě víte, že i já vím, o čem píšete a že s Vámi naprosto souhlasím. Myslím, že jste četla můj článek na stejné téma -,,Anonymita diskutérů? Bláhová iluze!", který bohužel admini odsunuli do ,,soukromých" článků a kde jsem jasně napsal, co si o podobných věcech myslím.Chtěl jsem jen říct - mluvíte mně z duše!! Ať Vám to píše!! Zdravím V.KroupaR^

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 17:12
Re: Dobrý den Hanko

Já si přesně nepamatuji, nějaký článek jsem četl, kde autor naznačoval lidem, že je zná ve smyslu odkazu na malou obec někde ... apod.  Nejsem odborník v této oblasti, nechám se rád poučit. Každý počítač má svoji IP adresu, ale připojední z míst, kde je WIFI zdarma k dispozici, to není anonymita. Anonymní proxy server asi neznemožní zjistit původní IP adresu, ale myslím že to dosti ztíží. Bude tým specialistů pátrat, kdo řekl v diskusi "ty vole" apod.? Není lepší je zaměstnat na zjištování věcí jako dětské porno, nebezpečné ideologie atd.? A další argument, kdo to byl vlastně u počítače? To nemůže dokázat IT expert, tady by musel být i znalec psycholog, jazykový expert atd. A dokazování jsou velmi obtížná. Takže jsem trošku skeptický. Před iluzí anonymity bych druhé jistě varoval, varoval bych ale i postižené, že se snadno najde viník a dokáže, že to byl právě on, z jeho počítače. Děkuji za odpověď předem.

0 0
možnosti
AH

Adam H.

27. 1. 2009 10:49
Cesty clovek nehaji svou cest zalobou

IMHO!!! Prijde mi jako absurdum, hajit svou cest (udajne poskozenou intelektualne slabsim jedincem s neslusnym slovnikem) sprostym bonzem a doprosovat se u soudni moci omluvy, ktera bude falesna, vynucena a veskrze zbytecna, protoze pokud ma poskozeny mozek vetsi nez karbanatek tak musi vedet, ze ta omluva ma totalne nulovou hodnotu.

A mimojine mi prijde jako slabe a ubohe hajit svou cest takovym zpusobem. Navic kvuli nejake internetove diskuzi a tem vyrazum co jsou v clanku napsany.

Zalobce je ocividne vztahovacny egoista s prebytkem volneho casu. A neni cestny, takze ani nema pravo zalovat za ujmu na cti.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 10:48
Jak je to s anonymitou?

Jde dohledat případně zaznamenává se IP adresa, odkud dotyčný příspěvek posílal. Takže z domova, z pracoviště - najde se rychle. Pokud někdo jde do kavárny či nákupního areálu jako Tesco, kde je volná wifi k dispozici, tak tam připojí svůj laptop a IP adresa odkáže k nákupnímu středisku. Jedině by se muselo zjistit i nějaké údaje z počítače. Já na domácím počítači ze zásady neuvádím do licence svoje jméno, spíš kvůli špízovacím programům, které by vytahovaly data. A má-li někdo licenci windows pod svým jménem, tak najít nejde nic.

Dále, jak kdosi píše. V práci budu diskutovat, nechám otevřené přihlášení na diskusi. Během oběda či nepřítomnosti někdo vloží příspěvek. Jak mohu vědět, kdo to byl? Já ručím za počítač? Majitel je firma. Pokud ano, tak je divné, že toto není i u dopravních nehod. Zde je auto známé naprosto jednoznačně, stačí prohlášení, že řídila osoba blízká, kterou nechci prozradit. Odpovědnost nenese nikdo.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

27. 1. 2009 18:17
Re: Jak je to s anonymitou?

je tam adresa (teoreticky by to mělo být unikátní číslo) síťové karty počítače.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 10:42
Nemám rád vulgárnost v diskusi, ale ...

Jsem-li v nějakém prostředí, tak musím respektovat, jak to tam chodí. Když jde někdo do nevěstince, tak je hloupé si stěžovat, že tam nejsou samí slušnáci jak někde v kněžském semináři.

Internet má zdánlivou anonymitu. Takže v diskusích padají ostřejší výrazy, rozšířené je tykání atd. Přitom každé prostředí má svoji úroveň. Což platí i pro diskuse na Idnes, které se asi liší od jiných internetových debatních fór. Každý si vybere to svoje, ale s nižší mírou slušnosti je třeba počítat všude.

Shrnu - paní soudkyně se mi jeví jako ignorantnka, která nerozumí počítačům, internetu a neví, jak to na diskusích běžně vypadá. Kdo je znechucen, tak na internetu ho nikdo diskutovat nenutí. Ne každý chodí diskutovat do hospod a výčepů 4. cenové kategorie, někomu to je pod úroveň.

0 0
možnosti
HF

Hana F.

27. 1. 2009 12:24
Re: Nemám rád vulgárnost v diskusi, ale ...

Naprosto S Vámi nesouhlasím. Sorvnáí nevěstince a netu je neadekvátní. Internet přeci nebyl založen kvůli anonymitě nebo vulgárnosti. Prostředí na netu tvoří lidé. Pokud tu vulgárnost přijmou všichni a všude, tak z toho bude pěkná žumpa. Jenomže  všem lidem,  to nevyhovuje, oni  na net chodí také slušní lidé, kteří se chtějí bavit slušně, nemají potřebu ani nadávat ani nikoho urážet.

Takže paní soudkyně rozhodně ignorantka není.

0 0
možnosti
HN

handour

27. 1. 2009 10:24
Když jsem začala psát

blog, byla jsem připravená na konfrontace, na otázky, připomínky, návrhy (slušné;-)a k věci samozřejmě)...k článkům.Na urážky mojí rodiny už ne.Dokonce mi jeden nick nadhodil,že nemám šanci pofňukávat, když jdu s kůží na trh, tak s tím musím počítat8-o?Napsala jsem článek o nickách a v něm slíbila, že provokatérům a urážkám nebudu věnovat ani sekundu svého času,přesto jsem to dnes opět porušila a jedné lidské zlobě odpověděla...Hanko, a víte co je na tom všem pozitivní, že vždycky se objeví nějakej rytíř nebo rytířka :-)) a těm zloduchům v diskuzích to pěkně nandá.. i za mě.A kvůli nim mám chuť psát dál.

Děkuju za Váš článek a přeji hezký denV

Hana Novotná

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

27. 1. 2009 10:54
Re: Když jsem začala psát

Já s kůži na trh nechodím. Když píšu v prac. době, tak sorry, ale nebudu dávat někomu jasný důkaz proti sobě. Navíc proč, většina lidí diskutuje anonymně, i v přihlašování se mluví o nicku a ne pravém jménu. Navíc, tzv. skutečné jméno - je skutečné? Pak by byl nic čestnější, neklame, otevřeně přiznává anonymitu.

I kdyby někdo řekl své jméno - tak některé jméno nesdělí nic, bude-li časté. Adresu, rodné číslo - to přeci jen už lidé neuvádí.

Já třeba nemám potřebu se lidem představovat v tramvaji, autobuse nebo ve vlaku. A přitom se můžu s těmi lidmi např. ve vlaku bavit. Nevidím v tom problém, nepovažuji to za zbabělost, jen takový určitý odstup.

Jinak na urážky bych se vykašlal, platí, že čím větší primitiv a ubožák, tím nižší a podlejší je urážení. Mně osobně např. nevadí, když by mě nějak pojmenoval nějaký bezdomovec, opilec apod. Takového člověka si zas tolik nevážím, tak o co jde.

0 0
možnosti
E

editi

27. 1. 2009 10:05
Onen potrestaný

je s prominutím idiot, který se policii přiznal, že to byl on, kdo ony urážky onomu uraženému napsal. Bylo na policii, aby mu dokázala, že zrovna on to byl, kdo seděl u počítače a psal urážky. Já mám nick na počítači na blog.iDnes stále otevřen heslem, takže urážky může napsat kdokoli z mé 15 člené rodiny a já nejsem povinna policii sdělit, kdo to psal. Nehledě na to, že počítač není ani můj. Prostě hloupý chlapec, který zná jen klávesnici a sem tam nějaké urážlivé slovo. Možná je však urážlivějící více, když v přímém přenosu dokáží vrcholní vládní činitelé zvednout prostředníček a ukázat národu, co si o něm myslí.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
S

Seniorintelektualka

27. 1. 2009 10:05
Autorce jaksi uniká

že  úcta k  člověku a  úcta k hodnotám jako je pravda, pravdomluvnosdt a četr v tomto národfě není zakořeněna..

0 0
možnosti
MB

buxus

27. 1. 2009 10:13
Re: Autorce jaksi uniká

Podobná paušální tvrzení nejsou příliš vhodná. Musíte si uvědomit, že slušní lidé obvykle nejsou moc vidět, a že naopak Vaši pozornost většinou upoutávají křiklouni a hulváti. Takže bych to tak tragicky neviděl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3887x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka