Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesmyslné argumenty pro dementy

Když v roce 2008 zavedlo Julínkovo ministerstvo zdravotnictví poplatky: 30 korun za položky na receptu, 30 korun za ošetření u lékaře a 90 korun za ošetření pohotovosti, uvádělo jako hlavní důvod zneužívání lékařské péče i pohotovosti. Jelikož lidé v Čechách podle statistik navštěvovali lékaře 2x častěji než občané EU, zavedení poplatků u lékaře mělo omezit zbytečnou lékařskou péči.  A poplatky za položky na receptu zase omezit zbytečné užívání léků.

O. Formánek

Poplatky zabraly. Návštěvnost u lékařů i na pohotovostech se snížila zpočátku až o 30%. Konečně se zdravotním pojišťovnám i MZ ulevilo, konečně se zamezilo zneužívání lékařské péče.

Ovšem nový skoro ministr zdravotnictví Leoš Heger a s ním i TOP 09 pravděpodobně předpokládají, že všichni Češi jsou tupé ovce, co tupě přijímají veškeré změny, jelikož ve své tuposti zapomínají, proč byly zavedeny.

Jinak by asi těžko mohl Heger prosadit nápad, aby si lidé připláceli, pokud obejdou praktického lékaře a půjdou rovnou ke specialistovi. Když bude mít pacient např. problém s okem, musí nejdřív k praktickému lékaři, aby mu dal doporučení na oční. Nemůže jít přímo na oční! Najednou je pacient finančně postižen za to, že nezneužívá zbytečně lékařské péče!

Proč asi?

Protože poplatky byly zavedeny kvůli tomu, aby se zvýšila spoluúčast pacienta a do zdravotnictví se nalilo více peněz. Místo systémových řešení, které by zabránily plýtvání ve zdravotnictví, bylo snazší sáhnout pacientům do kapes. Pacient je často zcela zbytečně v krátkém čase posílán na totéž vyšetření různými speciality i praktikem např. odběr krve, RTG, či SONO, přitom by stačilo, aby si lékaři výsledky vyšetření vyžádali jeden od druhého. To je jen jeden příklad z mnoha, jak se plýtvá penězi ve zdravotnictví. Je evidentní, že o zbytečnou lékařskou péči, vlastně nešlo, protože se v ní pokračuje vesele dál zbytečnými vyšetřeními.

A TOP 09 jako stará struktura pokračuje ve ždímání pacientů, a tak je vlastně nutí ke zneužívání lékařské péče, aby museli zaplatit 2 x 30 korun, místo jen 1 x 30 u specialisty. Proto budou pacienti hnáni do ordinací zcela zbytečně a MZ nebude vůbec vadit, že se jedná o zbytečnou lékařskou péči, proti které byly jako omezující opatření zavedeny poplatky.

Samozřejmě, že se najde zase pseudoargument, který bude tvrdit, že se připlácením u specialistů brání tomu, aby pacienti nezneužívali jejich péči a nechodili k nim svévolně jen tak. Absurdní argument, který udělá blbce z lékařů specialistů, kteří nepoznají, zda pacient jejich péči opravdu potřebuje a z pacientů udělá hypochondry chodící zbytečně po doktorech.

Kam se poděla tolik proklamovaná individuální odpovědnost za své zdraví, která umožňuje člověku svobodně se rozhodnout, zda se nechá ošetřit přímo u specialisty? Omezování svobodného rozhodnutí pacienta připomíná silně doby totality, dnes je omezování pacienta ovšem vedeno ideologií diktatury zisku.

Ano už jsme zase tam, kde jsme byli. Politici zdůvodňují manipulaci s lidmi nesmyslnými argumenty, jimiž si protiřečí a lidé je už ani nevnímají a jen rezignovaně přijímají. Stejně jako za totality, kdy teprve po revoluci se před výlohami s televizemi, kde se pouštěl projev Jakeše, smály hloučky lidí jeho kecům, protože teprve tehdy ho začali poslouchat a uvědomili si, co vlastně plácá.

Dnešní výroky i činy politiků silně připomínají dobu minulou a bohužel lidi už rezignovali a přestali vnímat, jaké plácají nesmysly a jen odevzdaně přijímají jejich nařízení. A jsou dokonce i tací uvědomělí pionýři, kteří po nich ty jejich nesmysly hlásají do světa jako jedinou možnou pravdu a možné řešení.

Každý národ má vládu, jakou si zaslouží. A politici si u nás dovolí jen to, co jim národ dovolí, a tak můžeme počítat s tím, že poplatky za ošetření a pobyt v nemocnici budou stále stoupat, zatímco ve zdravotnictví se bude plýtvat vesele dál. A že by s poplatky stoupala i kvalita lékařské péče, o tom si můžeme jen nechat zdát.

 

 

 

Nejčtenější články a nejvyšší karma:

Záchodová štětka do vagíny nepatří

Vem si mě, aneb jak slepice bojují kohouta

Autor: Hana Formánková | pátek 9.7.2010 8:18 | karma článku: 29,76 | přečteno: 3225x
  • Další články autora

Hana Formánková

Parodie na demokracii: v hlavních rolích EU, ODS a TOP 09

Podle ODS a TOP 09 prý premiér Sobotka svým prohlášením o sankcích vůči Rusku poškozuje ČR.

2.9.2014 v 9:30 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Proč tak razantní tažení proti kuřákům?

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chystá novelu protikuřáckého zákona, která by měla platit od roku 2016. Pokud bude jeho návrh přijat, kuřáci si už v restauracích ani barech nezakouří, protože zákaz kouření by se vztahoval na všechny provozovny.

19.8.2014 v 9:30 | Karma: 23,86 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Kvitová prý chrání svůj majetek

Návrh poslance ČSSD Stanislava Humla, aby Petra Kvitová byla zbavena českého občanství, když se přihlásila k trvalému pobytu do daňového ráje v Monaku, byl skvělou nahrávkou na smeč nejen omezencům, kteří vidí ve všem závist, ale i tak tzv. liberálům.

11.7.2014 v 18:13 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3440x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Povinná maturita z matematiky je diskriminační

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce zavést povinnou maturitu z matematiky. Fakt, že letos si matematiku jako druhý maturitní předmět vybralo jen 36 procent studentů a 24,1 % z nich u maturity propadlo, pana ministra školství sice nepříjemně překvapil, ale od zavedení povinné matematiky ho zřejmě neodradí. Povinná maturita z matematiky by mohla být zavedena v roce 2020.

25.6.2014 v 9:30 | Karma: 32,57 | Přečteno: 9257x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Na Babiše kejhá potrefená husa

Koncem minulého týdne se ve sněmovně při projednávání návrhu o státním účtu za loňský rok ″předvedl″ poslanec TOP 09 Daniel Korte. Po projevu ministra financí Andreje Babiše mu poslal papír, že má češtinu za C2 a žádal, aby Babišovy projevy byly překládány do češtiny.

19.6.2014 v 9:30 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka