Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

flame

14. 1. 2009 15:09
Já bych to tak tragicky neviděl,

určité procento lidí šílí a kupuje zbytečnosti, určité šílí, že kdyby počkalo mělo by to teď levnější, určité procento jde jen tak kouknout a určité je naprosto v klidu....koupí jen to nutné. Chudší rozumný člověk využije slev k nákupu potřebných věcí, nevěřím, že kupuje naprostý kraviny. Takže věci jsou tak jak byly a budou. Jsme holt jen lidi......jako zvěř se projevujeme úplně jinde.;-)

0 0
možnosti
I

iruka

15. 1. 2009 12:37
Re: Já bych to tak tragicky neviděl,

Přesně tak, článek reaguje na reálné téma, škoda, že je v autorčině standardu opět přitažený za vlasy a argumentačně míchá jabka s hruškama...

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

14. 1. 2009 14:19
Zajímavý článek i diskuse

Je to fakt, že nakupovací závislost byla jak socialismu tak nyní. Podoba se změnila. Tehdy se kupovalo, když bylo kvalitní zboží místo běžného, tj. co běžně bylo. Např. pamatuji, jak kolegyně kupovali prací prášek Juwel místo tehdy běžných Palmexů, Tixů, Biomatů. Asi o trošku lepší, víc naparfémovaný, stál myslím 17 kčs místo běžných 8-11Kčs za balení.

Dnes, kdy je výběr, tak řada lidí kupoje to nejlevnější. Nejlevnější uzeniny leckdy stojí nominálně stejně, měkká uzenina za 29 korun kg. Je zřejmé, že masa tam moc být nemůže, a co je, to je leda kůže ne oprané maso od kostí, zbytky, co se nafiltrují z té prací vody.

Peníze jsou potřeba, konzumuje každý, vzduchu se nikdo nenají. Ale  honbu za hezkým či západním zbožím nahradila honba za ušetřením. Čím víc se nakoupí, tím víc se ušetří. Takže pak plno krámů, věci, co jsou k ničemu.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

14. 1. 2009 14:25
Re: Zajímavý článek i diskuse

Kvetou jen extrémy. Levné skleničky, asi jako kdyby někdo pil ve skleničce od hořčice. Proč ne, k ohýnku na zahradě, kde se může snadno rozbít, tam to chápu, lepší než plast. kelímek. A hodinky za 300 tisíc, nejlépe celá sbírka, v podstatě jen okrasa. Kombinace superlevných věcí a předražených zbytečností. Chybý jakýsi zlatý střed, dobrá kvalita, rozumná cena. Často titíž lidé na něčem neúměrně škudlí, pak najednou vyhodí obrovské peníze za zbytečnost.

Pamatuji kohosi, kdo šetřil hodně, za socialismu. Šetřil až to nebylo hezké ,přitom příjem měl docela vysoký. Pak si koupil na2-3 týdny zájezd do Indie za velikou částku, tehdy to bylo velice drahé. Dva týdny se povozil a několikaleté šetření bylo v tahu.

Asi s tím každý trošku zápasí, třeba kupování zbytečností.

0 0
možnosti
BM

bm64

14. 1. 2009 14:07
No nekupte to

Zaujal mě leták jednoho obuvnického řetězce. Když koupíte troje boty ve slevě, máte jeden pár zdarma, když koupíte dvy páry, máte na jeden za poloviční cenu.

A cenovku na botě měli přelepenou z 399 na 499  ;-D . No nekupte tedy aspoň tři páry!!

0 0
možnosti
JPA

Jirka původní A1

14. 1. 2009 13:40
pane Harte...bych se dovolil zeptat...níže píšete

že se vyrábějí kraviny a že by se měli radši utrácet peníze za věci podstatné, zdravotnictví, školství...silnice....(volně přeloženo) .....a tak tady je ta otázka. Kdo bude posuzovat, jestli je výrobek zbytný, nebo je potřebný? Kdo bude určovat kdo bude vyrábět a nebo naopak, kdo se přesune jinam, tedy zatím tu výrobu.....Jo a nebylo by rovnou lepší zrušit peníze a zboží prostě přidělovat? Jen považte kolik výhod by to mělo....

0 0
možnosti
AH

alex hart

14. 1. 2009 13:51
Re: pane Harte...bych se dovolil zeptat...níže píšete

No to je právě ten problém, který jsem už (snad dost jasně) naznačil. Kdyby to rozhodnutí za nás udělali politici, tak se asi tak 95% bloggerů (i občanů) veřejně   p o s e r e  z šoku, že je to zase totalita  ;-D  (a upřímně řečeno, ono za současného režimu opravdu dost dobře udělat nejde).

Ale občan, který má obecně v rukou tu primární moc, rozhodnout, že si prostě ty kraviny nekoupí, je naopak vesměs spíše hromadí, ale přitom remcá jak o život nad třicetikorunou u doktora, až je z toho ve vládě zemětřesení. 

Ale já to opravdu nepíšu proto, abych poškádlil modrý ptáky!  Mě je jen líto, že jsme tak blbí a přesto, že máme tu rozhodovací moc zákazníka (a řadu jiných rozhodovacích pravomocí), že něco takovýho sami podporujeme. A s tím i řadu jinejch nežádoucích věcí. !

 

0 0
možnosti
HP

Hery Potrovka

14. 1. 2009 13:22
A když nakupujete málo,

jste okamžitě pro dav ve frontě za vámi podezřelá. Jednou na Velikonoce jsem u řezníka kupovala maso na velikonoční nádivku + řízky. Takže 4 kotlety, 20 deka uzeného a 20 dkg vepřového. Ve frontě, kde téměř každý kupoval 3 kila bůčku, 20 kotlet, kuřecí játra a hoďte mi tam trochu sekané, jsem byla podezřelá a okamžitě zasunuta do škatulky:  nemůže si to chudinka dovolit. ;-D

.

Nechápu tyhle manévry, ty přecpané nákupní vozíky. To snad lidi čekají, že o Vánocích, či Velikonocích se zavřou všechny krámy a oni umřou hlady???

0 0
možnosti
HF

Hana F.

14. 1. 2009 13:25
Re: A když nakupujete málo,

No právě a vo tom je, je to vypěstovaný konzumní zvyk.

0 0
možnosti
AH

alex hart

14. 1. 2009 13:11
Ano paní Formánková,

myslím, že máte pravdu, a že s Vámi tentokrát musím souhlasit skoro ve všem. Jen bych doplnil, že si myslím, že uspokojování pudu nakupovacího a pudu k hromadění majetku u některých lidí nahrazuje sexuální orgasmus. To víte, tolik štěstí najednou by člověk ani nezvládl.

A teď závěrečná kontrolní otázka: Nepřipadá Vám paní Formánková, že ta náhrada sexu nakupováním postihuje přeci jen nějak více ženy než muže? :-)  Mě to tak nějak připadá. já totiž zase tak moc chlapů takhle blbnout nevidím a žádné takové nadšence ani neznám. Zato znám docela dost žen, co jsou ochotny v obchodech trávit neskutečné množství času.

Co vy na to, paní autorko? 

0 0
možnosti
HF

Hana F.

14. 1. 2009 13:24
Re: Ano paní Formánková,

:-) Jistě, že ženy, protože ženy obecně rády nakupují, mají to v genech, proto podlehnou snadněji. Zrovna tak hráčské manii podléhají více muži, protože ssi rádi hrají.

Naštěstí já v oboru nakupování nemám ryze estrogenové geny, takže nejsem v ohrožení.:-)

0 0
možnosti
JPA

Jirka původní A1

14. 1. 2009 12:44
No přiznám se, že některé věci mne nakupovat neotravuje,

ale naopak, libí se mi chodit po obchodech.

Myslím, že celé vyznění článku je odsouzení konzumu a tepaní tohoto nešvaru doby, jako je nákupování....je to tak modni, že ano. ;-D

0 0
možnosti
HF

Hana F.

14. 1. 2009 13:22
Re: No přiznám se, že některé věci mne nakupovat neotravuje,

Díky za pochopení :-)V

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

14. 1. 2009 12:39
Cha chá!

Madam, že prý Angličani čekají přes noc na slevy? Za bolševika se na barevnou televizi a nebo na pračku (JAKOUKOLIV) čekalo úplně běžně. Také se běžně uplácel vedoucí prodejny, aby vám zboží dal bokem. Nyní se, zaplaťbůh, čeká jenom na slevy a o podplácení prodavačů jsem neslyšel už vážně dlouho. :-)

0 0
možnosti
HF

Hana F.

14. 1. 2009 13:21
Re: Cha chá!

Pane,  sledujte zprávy a nemuíste se mě ptát.

Jinak jste evidentně nepochopil rozdíl mezi frontami, ani smysl článku.

Píšu snad někde, že u nás fronty nebyly?

Právě, že byly, ale kvůli nedöstatku zboží, jenomže v Anglii, rozhodně kvůli nedostatku zboží nebyly.

0 0
možnosti
RK

Radek0075

14. 1. 2009 12:34
Nějak vám paní Formánková nerozumím.

To co píšete dneska, je přesný opak než to, co jste psala o českém skle. Ano. 95% výrobků které kupujeme a služeb které využíváme, ke svému životu nutně nepotřebujeme. Jenže pokud by jsme přestali "hromadit krámy", pak celá řada odvětví zanikne. Výrobci, dopravci a prodejci přijdou o práci. To se právě stalo s českým sklem. Lidé už tolik netouží po zbytečném luxusu, kterým sklenička za 100 USD bezpochyby je. Takže máme na výběr. Chovat se jako ovce, nakupovat kraviny, ale nebudeme muset řešit problémy s obrovskou nezaměstnaností, nebo si koupíme jen to nejnutnější, ale s tím, že za chvíli většina občanů nebude mít práci, což by dřív nebo později mohlo postihnout každého z nás:-)    Co je lepší?

0 0
možnosti