Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou muži a ženy rozdílní?

Jelikož článek Evy Palloto zahrnul mezi chrliče článku na téma rozdílnost mezi mužem a ženou i mě, protože nejenom, že chrlím články na toto téma, ale řekla bych, že jsem byla jedním z prvních chrličů, rozhodla jsem s jejím souhlasem reagovat na její článek.

Jiří Akir Konarski

Eva Palloto píše: Je to stále o tom jak strašlivě jsme rozdílní, jak spolu ženy a muži mohou koexistovat jen za cenu obrovských ústupků a obětí. Já s takovým pohledem na svět jednoduše nemůžu souhlasit. Muži jsou prostě převážně báječní a basta.

Ve své reakci pod článkem ještě uvádí :Jsem hluboce přesvědčena, že nic jako typicky ŽENSKÉ a nebo typicky MUŽSKÉ vlastnosti a vzorce chování neexistuje.

 

Samozřejmě záleží čistě na ní, s čím může, nebo nemůže souhlasit, je to její právo. Já si však dovolím oponovat jejímu názoru, že nejsme rozdílní a že neexistují typicky mužské a ženské vlastnosti.

Já tvrdím, že existují. Stejně jako existují fyzické rozdíly mezi mužem a ženou, existují i rozdíly duševní - vnímání světa, uvažování, vlastnosti. Kdyby tyto typické vlastnosti neexistovaly, proč by se pak dělily např.  časopisy na ženské a mužské, vznikaly panské kluby či se konaly pánské a dámské jízdy? Nezajímají se snad ženy převážně o módu, kosmetiku, vaření. Nenudí snad tyto zájmy převážnou většinu mužů a nesledují raději závody formule či fotbalový zápas.

Proč se většina mužů nelíčí jako ženy? Proč ženy ve stejné míře jako muži nejezdí závody formule či nedělají jiné technicky nebo silově zaměřené sporty? Proč existují profese, které zastávají většinově muži a naopak profese, které zastávají většinově ženy? Protože odpovídají typickým vlastnostem a schopnostem mužů, nebo žen. Na to nemá vliv diskriminace žen, ale ženské zájmy, vycházející z jejich přirozených typických vlastností. Proto si žena ženě stěžuje, že muž nesklápí prkénko, poněvadž muž by její stížnost nepochopil, jen vy se divil, proč jí to tak vadí.

To všechno jsou důkazy, že jsme rozdílní. Zrovna tak jako určité typické fyzické znaky dělají ženu ženou a muže mužem, stejně tak je vymezují i typicky ženské a mužské vlastnosti. Vychází z jejich přirozenosti, protože jsou dány zákonitostí přírody a funguje na nich i celý současný svět. Jeden z hlavních důkazů  je svět byznysu, který z nich vychází při své nabídce zboží. Proto se reklama na rtěnku nedává do mužského časopisu, maximálně před Vánoci jako vhodný tip na dárek pro partnerku.

Odmítavost k typickým vlastnostem a k rozdílností mezi muži a ženami, vychází spíše z nesprávného vnímání pojmu zobecnění. Zobecnění čili muži jsou takoví a ženy jsou onaké, vzbuzuje v lidech dojem, že všichni muži i ženy musí být stejní a mít všechny obecné mužské či ženské vlastnosti.

Jenomže zobecnění vyjadřuje určité typické obecné rysy pro určitou skupinu lidí, tudíž je nelze vnímat jako stoprocentně zaručené rysy každého jednotlivce. Naopak, každý jednotlivec se může porovnat do jaké míry se od obecných rysů liší. Je to stejné jako s charakteristikami jednotlivých znamení horoskopu. Každý.. kdo je narozený např. ve znamení raka, nemá všechny obecně uvedené vlastnosti či schopnosti raka.

A zrovna tak, napíše -li se, ženy rády nakupují, neznamená to, že všechny ženy rády nakupují.

A proč všechny ženy, či všichni muži nejsou klonem obecných vlastností?

Protože individualita každého člověka je dána originální směsí obou hormonů -  testosteronu (mužský hormon) a estrogenu ( ženský hormon), ten který převládá určuje pohlaví. Proto v každé ženě je kus muže a v každém muži kus ženy. Proto i ženy rády soutěží, či milují fotbal a hokej, jsou agresivní. Proto i muži pláčou, rádi nakupují, jsou citliví a něžní.

Popírat typické vlastnosti žen či mužů znamená popírat ženství či mužství. Když si tyto vlastnosti přiznáme a budeme se snažit pochopit odlišné vnímání světa opačného pohlaví, najdeme k sobě cestu, jak spolu vycházet bez obrovských ústupků a obětí. O což se snažím i já svými články. Nepíšu o tom, jak jsou ti muži hrozní, jen s humornou nadsázkou popisuju, jak jsou jiní a proč se chovají tak či onak, aby ženy pochopily mužský svět. Zrovna tak píšu o ženách, aby muži pochopili ženský svět.

V názoru, že neexistují typické mužské a ženské vlastnosti se s Evou Palloto neshodneme, ale v tom, že jsou muži převážně báječní s ní souhlasím. S těmi převážně báječnými muži se setkávám i pod mými články. Neberou mé články jako útok na muže alias jak jsou ti muži hrozní, ale jako výzvu k vzájemnému pochopení odlišných světů. Diskutují o daném tématu a snaží pochopit náš ženský svět. Najít k nám cestu, aby nás mohli milovat takové jaké jsme, či aby s e vyvarovali zbytečných citových úrazů.

 

A i my ženy bychom se měly naučit chápat a milovat muže takové jaké jsou a nepředělávat je k obrazu svému. Vždyť nás přitahují právě proto, že jsou jiní než my.  

Autor: Hana Formánková | pondělí 13.8.2007 8:33 | karma článku: 18,85 | přečteno: 4103x
  • Další články autora

Hana Formánková

Proč byly eurovolby propadák

Proč byla v eurovolbách, tak nízká volební účast, druhá nejmenší ze států EU? Za nízkou 19-ti a půl procentní účast může negativní názor na EU. Většina občanů považuje EU za zbytečnou instituci, která se zabývá jen takovými nesmysly jako změna názvu pomazánkového másla, či zkoumáním olomouckých syrečků (tvarůžků). Občané tak mají pocit, že jim jen komplikuje život a žádný užitek z ní nemají.

27.5.2014 v 9:00 | Karma: 11,48 | Přečteno: 607x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Zrušení slevy na dani – zbytečná panika

Po té co na veřejnost pronikla zpráva, že v chystané novele daňového zákona je návrh na zrušení slevy na dani pro živnostníky, vzedmula se na internetu vlna katastrofických předpovědí. Psalo se nejen o likvidaci živnostníků a jejich frontách na Úřadech práce ale dokonce i o masové vraždě.

22.5.2014 v 9:00 | Karma: 13,36 | Přečteno: 677x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Že by korupci konečně odzvonilo?

Od února 2014 spustila nová vláda audity na ministerstvech. Zatímco od předchozích ministrů vlády občané slyšeli jen nářek, že na nic nejsou peníze, najednou se dozvídáme, jak se na ministerstvech zvesela kradlo.

20.5.2014 v 9:00 | Karma: 33,85 | Přečteno: 6638x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Odsun Němců byl horší než zločiny nacistů

Cynickou až brutální odpověď ministryně spravedlnosti Heleny Válkové na otázku - jaké je její mínění o poválečném odsunu Němců: " ONO SE TOHO V PROTEKTORÁTU ZAS TOLIK NEDĚLO" - nelze omluvit ani vytržením z kontextu ani účelovým rozhovorem s úmyslem poškodit ji.

25.3.2014 v 14:10 | Karma: 33,99 | Přečteno: 2847x | Diskuse| Společnost

Hana Formánková

Rozmrazit či nerozmrazit platy politiků

Premiér Bohuslav Sobotka chce novelou zákona rozmrazit platy politiků a tím zabránit skokovému navýšení platů poslanců od příštího roku.

11.3.2014 v 9:30 | Karma: 12,57 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3888x
Obyčejná žena, která je děním kolem sebe zasažena  redaktorka