Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AV

Taky jsem si v záchvatu optimismu pořídila domů eliptický trenažér. Tedy v záchvatu nenapravitelného optimismu, protože jsem předtím prodala rotoped, který stejně sloužil jen jako věšák. Zatím jo, nový stroj mám asi dva měsíce a zatím na něm i fakt cvičím. Ale pro lidi, co se teprve rozhodují, by asi bylo fajn zmínit i negativa: zabere to spoustu místa, v obýváku (pokud na něm chcete cvičit u televize) vypadá blbě... a statistiky říkají, že v málo motivujícím domácím prostředí vydrží málokdo a většina strojů končí jako ty drahé neskladné věšáky na šaty.

Ale jo, stále doufám, že u mě též převáží ta pozitiva; ovšem zajímalo by mě - jak se dělá fitness plán na míru, když máte jeden jednoúčelový stroj? Jako že v pondělí dvacet minut ráno a v úterý třicet večer? Uměla bych si to představit, kdyby šlo o širší záběr - kam zařadit posilování, kam aerobní pohyb atd., ale plán na míru na elliptical?

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

plán na míru vychází z:

·         Počáteční úrovně kondice

·         Časových možností tréninku (optimálně 3-5x týdně, vždy 45 – 65 min.)

·         Tréninkového cíle (spalování tuků, nárůst kondice, apod)

Plán pak musí respektovat obecné tréninkové zásady a aby se jednalo o cílený (efektivní trénink) musí být sledována jeho intenzita (pulsmetr).  Stejné tepové frekvence lze dosáhnou odlišným způsobem – buď vysokou frekvencí s nižší zátěží (vhodnější pro spalování tuků, popř. Formování postavy) nebo nižší frekvencí s vyšší zátěží (nárůst síly+svalové hmoty). To zaručí postupné zvyšování kondice bez toho tolik obávaného počátečního přetrénování z nadbytku euforie, které má spíše opačný účinek (svalová bolest, popř. Natažené svaly+šlachy).   Proto je každý trénink rozdělen do několika fází dle intenzity (tepové frekvence) tak, aby došlo k optimálnímu zapracování organismu a na konci opět min. 5 min v relaxačním pásmu (50 -60% max. TF) pro optimální regeneraci. Snad vám mé rady pomohou. Díky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik