Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Zajímavý článek o jistě výtečném veletrhu, který je i mě blízký, nicméně si nemyslím že změna charakteristiky lyže pomocí elektronického nebo mechanického tlačítka je budoucnost sjezdového lyžování. Takové pokusy tu již byly. Mám za to že již před revolucí snad Kneissl přišel s lankem uprostřed lyže. Tento koncept znovuobjevil Völkl před asi 6 lety se svými Tigersharkami a systémem Powerswitch, které i díky své ceně pomalu mizí z nabídky této značky. A co se elektroniky týče, zkuste vzpomenout na vázání do Atomicu Neox EBM, mělo podle podmínek a tlaku lyžaře měnit charakteristiku vypínací síly, které se také moc neujalo. 

 

Co se dle mého názoru ještě týče, obecně měnit charakter lyže není ta správná cesta. Dnešní lyžování klade extrémní nároky na materiál a jeho výdrž a spolehlivost, resp. křehkost (viz hůlky z kompozitních materiálů) a čím více bude pohyblivých elementů na lyži, tím více se bude snižovat jejich výdrž a spolehlivost. Dále si nedokážu představit obecnou konstrukci vykrojení lyže, které by z ryze sjezdovkové lyže na tvrdý upravený kopec dělalo přepnutím mechanismu prašanovku.

Co se týče směřovat konstrukci k lehčím materiálům, to lze jen do značné míry. Protože lyžařů jakékoliv kategorie ať už začátečníku přes pokročilé až po experty (nemyslím tím závodníky) je široká řada a lehké lyže pro lyžaře těžší váhy nikdy nebudou ty správné na to aby ho naučily, podržely nebo posunuly ve vývoji.

A co se modelovaného profilu týče, ten zkoušel i Atomic řadu let, ale stejně se před 4 lety vrátil k osvědčené sendvičové konstrukc ze 70.  let , tedy v průřezu obdélníkové lyže, protože ta má nejlepší vlastnosti pro lyžování v těch nejbežnějších podmínkách.

Nicméně je dobře že se značky snaží něco vyvíjet a posouvat směrem dál a snad se trend, kdy se nakupuje vybavení čím dál méně už konečně otočí a značky budou konečně moci udělat nějakou zajímavou revoluci. :-) Díky za článek :-)

0 0
možnosti
Foto

Já děkuji za vaši přínosnou reakci, s chutí jsem si jí pročetl. Samozřejmě samotná budoucnost technologie lyží je věc názoru a také shoda řady okolností. Sám jsem zvědav, jakým směrem se budeme posouvat. Ještě jednou děkuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Pracuji jako interní školitel pro síť prodejen Intersport a jsem odborníkem na sportovní vybavení a výživu. Vystudoval jsem FTVS na UK v Praze, působil jako kondiční fitness trenér a nutriční poradce. Jako aktivní sportovec se účastním závodů Českého poháru, mistrovství republiky a Ironmana v triatlonu. Jsem pravidelným účastníkem Jizerské 50 a cyklistických MTB závodů a maratonů. Společně s dalšími kolegy jsem zapsán v knize českých rekordů v nepřetržité spinning jizdě. Vydrželi jsme jet 5 dní.

Seznam rubrik