Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

S těmi malými toky má pán pravdu. Náš potůček vytékající z rybníka nikdo nečistil už 20 let. Předtím jsme ho čistili my, alespoń v pásu za domem, pak se tam začalo stavět, skládat navážka a práce by byly sisifofské. Každé vypouštění rybníka znamená, že potůček se o pár desítek cm zvedne, neboť bahno nikdo nevyčistí.  Prozatím se nevylil, ale je to prozatím.... A povodí Moravy?  To se stará jen o řeku Moravu.Rv

0 0
možnosti

No, víte. Desetiletá voda přijde průměrně jednou za deset let, padesátiletá průměrně jednou za padesát let, ... . Povodně prostě byly, jsou a budou. Problém není ve změnách krajiny jak si mnozí mylně myslí (ty k tomu samozřejmě přispějí), ale v tom, že jsme měli dlouhé období bez povodní a zapomněli jsme že to je něco celkem přirozeného.

Pokud akceptujeme že povodně jsou něco přirozeného, pak už změníme myšlení. Nebudeme se ptát jak povodni zabránit, ale jak redukovat škody. To znamená včasné postavení protipovodňových stěn, stopku na stavění domů v záplavových oblastech, ...

1 0
možnosti
DK

Fojtíku, větší slátaninu tu v posledních dnech nikdo nenapsal, to mi věřte... Rv

4 0
možnosti
PF

Korousi, když jsem si to po sobě četl, říkal jsem si : Fojtíku, to se ti teda povedlo. Holt jsme lidé různých názorů..

0 2
možnosti
PF

Pro všechny diskutující bych chtěl upřesnit, že zde nemluvím o regulaci, narovnávání apod. Píšu o čištění od nánosů, stromů, odpadů. Existuje spousty míst, kde voda se nemůže rozlít do stran a při zvýšeném množství vody v korytu tato teče mnohem rychleji tam, kde se rozlít může. Študovanej vodohospodář nejsem, jakýs takýs přehled si snažím vytvářet celoživotně.

0 1
možnosti
Foto

a to hle napsal kdo?

"Přitom zrovna ty malé toky jsou prapůvodním původcem povodní. Jsou zanešené, neregulované"

1 0
možnosti
AT

A vy jste ňákej študovanej vodohospodář?

1 0
možnosti
JS

Pane Fojtíku, Prahu nevytápí zanesená koryta potoků a řek, ale ubývající schopnost krajiny zadržet vodu. Rozliv do luk a polí, mokřady a meandry zpomalují vytváření povodňové vlny. Beton, asfalt, a napřímené toky potoků a řek jsou jedno z příčin rychlé kulminace povodně. Je to skoro opačně než píšete.

9 1
možnosti

Autor ještě zapomně na OZE. On je velký rozdíl, zda na širých lánech roste vojtěška, ječmen  nebo širkořádková  energetickíá řepka  a kukuřice.

Širokořádkové plodiny nedokážou udržet vodu ani ornici na poli ;-€

Tato fakta se ale  nehodí k rudozeleným k oteplovací doktríně.

6 1
možnosti
LV

Jak jste přišel na to, že řepka je širokořádková? nebo že kukuřice je energetická?

A že by vojtěška, která utužuje půdu, zadržovala vodu?

1 0
možnosti
TB

kdyby jste do toho nezapletl ty bobry,tak bych s Vámi docela i souhlasil. Ale o bobry tam ani nejde,jde spíše o to,potopy byly na území českého království až do dnešní doby vždycky,ať kolem řeky běhalo cokoliv za zvěř. Ba ani ty škrty za to nemůžou,spíše jde o to co lidé skutečně chtějí v tom prostoru udělat. Obec třeba najde i pozemek na vybudování protipovodňových opatření,ale vlastník pozemků jim to nechce prodat. Ale když příjdou zápavy, tak dotyčný první začne řvát, proč ty zábrany tam nejsou

2 0
možnosti
PF

Ti bobři byl pokus o nadsázku. I ta protipovodňová opatření jsou vesměs pro kočku, když se potoky a řeky nechají napospas osudu. Ta voda se při zanešených korytech bahnem, stromy, plasty atd. prostě někam vylít musí.

0 3
možnosti
  • Počet článků 1079
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1445x