Na "zvláštní status" Donbasu je už pravděpodobně dost pozdě

Na to, co navrhuje obráncům Donbasu ukrajinský prezident Porošenko v zákoně o decentralizaci státní správy, je už asi dost pozdě. Rozšířená samospráva, právo na používání ruského jazyka, to vše mělo přijít ihned po prezidentských volbách, které se na území Novoruska nekonaly. Jenže místo toho byla vyhlášena "protiteroristická" operace, která Ukrajinu zavlekla do krvavé občanské války.

Na území Luhanské a Doněcké republiky se bojuje stále. I přes vyhlášené příměří. Obě strany konfliktu se dozbrojily, opravily poničenou techniku, doplnily munici a stále pokračují v potyčkách.

Stále jsou ostřelovány obytné části měst, ničeny vesnice, vyhazovány mosty (jen za poslední noc prý deset), zabíjeni civilisté na autobusových zastávkách a v ulicích měst.

Občanská válka pokračuje a média už mají strach o porušování příměří mluvit. Bojí se, protože tuší, že další eskalace konfliktu může mít mnohem horší následky a jeho rozšíření je pravděpodobnější.

Evropský parlament na svém zasedání odhadl přímé škody jen z ruských potravinových sankcí 5,1 - 7 miliard euro. Uvedl to po zasedání na svých internetových stránkách.

Zároveň byla mezi Evropskou Unií a Ukrajinou zastavena část integrační smlouvy o volném obchodu do konce roku 2015. O zrušení víz pro Ukrajince se také přestalo mluvit. K podpisu zůstala pouze "politická" část přístupových dohod.

A Euromajdan se začíná bouřit. Vždyť ti první, kteří začali loni demonstrovat na Majdanu v Kyjevě požadovali podepsání integračních dohod EU a Kyjeva právě z těchto důvodů.

Důvodem odložení ekonomických ustanovení dohod je prý ruská hrozba o zrušení dohod o volném pohybu zboží a osob mezi Ukrajinou a Ruskem. V dnešní době by Ukrajina tratila odhadem okolo 3 - 4 miliard dolarů.

Takže čeho bylo vlastně od kyjevského převratu a svržení posledního celoukrajinsky zvoleného prezidenta dosaženo?

Zničeného východu Ukrajiny. Tisíců mrtvých a desetitisíců zraněných. Dosáhlo se erupce nenávisti mezi západní a východní částí země. Obyvatelé západu dobrovolně či po mobilizaci zabíjí své východní spoluobčany a ničí ekonomickou i životní infrastrukturu.

Odhady, že HDP Ukrajiny letos klesne pouze o šest procent jsou směšné a podhodnocené. Já po tom, co podrobně tento konflikt sleduji, odhaduji pokles minimálně procent dvacet. A to jsem ještě hodně střízlivý.

Zákon o tříletém zvláštním statusu DLR a LLR je tedy dnes na sto procent pro Donbas neakceptovatelný.

Těžko bude někdo chtít žít společně v zemi s těmi, kteří mu zabíjejí děti a stavějí pro něj "filtrační" tábory.

Škoda, že západní politici neuznali společně s Kyjevem donbaská lidová referenda konaná na jaře před zvolením Porošenka prezidentem. 

Především, když dnes Porošenko Donbasu paradoxně nabízí konání regionálních voleb......

Na Ukrajině je všechno špatně. A lépe asi jen tak nebude. 

Autor: Petr Fojtík | úterý 16.9.2014 7:21 | karma článku: 37,13 | přečteno: 1563x