Na EU stejně zbyde brzy jen ten drahý zkapalněný zemní plyn....

Současná sankční válka mezi Západem a Ruskem je prokazatelně rozpoutána "pouze" kvůli zemnímu plynu. Respektive kvůli možným budoucím nevyužitým americkým a kanadským zásobám, smlouvě TTIP a posléze o následném zdražení plynu z důvodu prodražení jeho dopravy trajekty ve zkapalněném stavu do Evropy.

Důvody, které jsou prezentovány jako základ pro sankční protiruskou válku jsou podle mého mínění lživé a mlžící.

Hlavním problémem je "energetická mapa světa".

Čína dnes dováží ročně přes 20 milionů tun zkapalněného plynu. Dodavateli jsou USA, Kanada, Austrálie, Katar.

Zkapalněný plyn značně prodražuje jeho stlačování, následná doprava, náročná logistika.

Rusko v létě podepsalo jeden kontrakt s Čínou na klasickou dopravu plynovody ze Sibiře v množství 35 miliard kubíků ročně novým plynovodem Síla Sibiře.

Podle informací Gazpromu má být podepsána v listopadu další smlouva na 100 miliard kubíků zemního plynu ročně dopravovaného po celé Číně plynovodem Altaj.

Evropa dnes odebírá z Ruska 160 miliard kubíků ročně. Plynovody přes Ukrajinu jsou velmi rizikové, jižní North Stream blokuje paradoxně sám Brusel.

Myslím, že brzy přijde doba, kdy Čína přestane odebírat zkapalněný plyn ze Severní Ameriky a Austrálie, což povede, v případě, že Evropská Unie nezačne tuto volnou kapacitu odebírat, k severoamerickým ekonomickým otřesům.

A i proto se asi potají "tvoří" TTIP - Transatlantické obchodní a investiční přátelství......

I kdyby Moskva měla za pár let dostatečnou kapacitu těžby (což jen tak nebude, protože sankcemi na dovoz komponentů pro těžbu v Arktidě to Putinovi ulehčit nehodláme), Brusel bude nakonec povinován stavět logistiku pro dovoz amerického zkapalněného plynu.

Jeho cena bude ale mnohem, mnohem vyšší.

Západ nicméně vše svede "na Putina".

Tímto postupem se z Evropy stane do pár let jedno velké ghetto ovládané pár superbohatými oligarchy ovládajícími jeden velký TTIP byznys.

Jak na tom ale budou "otroci" svých vlastních hypoték, to mi pořád není moc jasné. 

Ale to je zase trochu jiná kapitola....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fojtík | pátek 26.9.2014 12:45 | karma článku: 35,83 | přečteno: 1962x