Metelescu blescu aneb Uπερηχητική ταχύτητα σκατά.

Tak, co nastane po volbách ? Metelescu blescu. Uπερηχητική ταχύτητα σκατά. Nevím, zda jsem v řečtině správně vyjádřil doslovný překlad rumunského ustáleného rčení. Pokud ne, omlouvám se.

Soudně vymáhat odškodnění za "rumunskou jazykovou vložku" z filmu Marečku, podejte mi pero, mi přijde poněkud podivné.

Sice si trochu pamatuji, že moje babička Moravanda mě již na přelomu šedesátých a sedmdesátých let naháněla po setmění o prázdninách po vesnici a volala:

"Koukej se padat ke studni umejt, jsi špinavej jak cikán." 

To opravdu říkala, nemohu za to, že dnes by babču popotahovali po úřadech a i po soudech za špatný "světový" názor.

A k tomu hrozila " Meteleskum bleskum, už ať jsi v posteli".

Problém je asi v těch "em" na konci. Když byla nastydlá, nějak to ani nevyznělo. A Mareček i Hujer byli v té době ještě na houbách.

Ale dnes je to jiné. Dnes, když se chcete soudit o co největší hloupost a chcete se zviditelnit, schováte se za nadaci. Nejlépe nějakou, která se stará o děti. Pak máte skoro na sto procent jistotu, že každý soudce (soudkyně určitě každá) budou Vaši. I slzu zaručeně uroní.

Tak jsem babičky slogan přeložil do spisovné rumunštiny. Tak, jak to určitě myslel pan Svěrák. Metelescu blescu. Moc se to nerýmuje. Pomůžeme Čescu. Ceaucescu....

Pitomost, ne ?

Poněvadž byl tento v Rumunsku "ustálený" výraz použit bez svolení autora v české předvolební kampani, dovolil jsem si ho i přeložit do řečtiny.

Proč zrovna do jazyka řeckého, to jistě chápete.....

Takže. Metelescu blescu =  Uπερηχητική ταχύτητα σκατά.

Internetový překladač mi tento výraz přeložil do jadrné češtiny.

Nadzvukovou rychlostí do prdele.....

Tímto ale ta ptákovina nemusí skončit. Vyzývám kreativní diskutéry, zda by nepřeložili rumunské rčení Metelescu blescu i do jiných jazyků.

Já bych si dovolil začít. Do mé blízké němčiny by mohl znít doslovný překlad třeba... Grippen Scheise...

PS : prosím svého přítele a kolegy Franka Krejčího o příspěvek. Moc by mě zajímalo, jak by to vyznělo "po filipínsku" :-)

 

Autor: Petr Fojtík | sobota 5.10.2013 1:07 | karma článku: 25,51 | přečteno: 1606x