Kdy Američané oznámí, že "omylem" sestřelili MH17 ?

Američané soustředí na východní Ukrajinu značné množství špionážních prostředků, ale v době zničení boeingu 17. července se v Černém moři konalo cvičení Severoatlantické aliance BREEZE 2014, jehož součástí je i elektronické vedení války - za účasti letounů, který by na rozdíl od SU-25 sestřelit MH17 bez problémů dokázaly. První výsledky zkoumání trosek letadla prokazují, že zatímco kokpit je prostřílen doslova jako cedník, nevykazují zbylé části letadla viditelné stopy po střelbě. Výjimkou je část křídla, na níž je vidět podlouhlá rýha po nějaké munici. Zbytek stroje, alespoň podle dostupných fotografií, ostřelován nebyl. Rozpadl se jako puzzle rozlámané na nejslabších místech konstrukce.

Řízení letového provozu radaru ve Vídni, Bratislavě, Praze a Karlsruhe zaznamenala na začátku června výpadky signálu, když jim z radarů mizely některé údaje. Nebezpečí však podle všeho nehrozilo.

Podle rakouského deníku Kurier proběhl první výpadek ve čtvrtek 5. 6. 2014, kdy bylo Centrum pro letecké operace NATO (Combined Air Operations Centre Uedem - CAOC) v Uedemu v Severním Porýní-Vestfálsku informováno o "rušení v civilním letectví". Zpráva přišla z letového řídicího střediska v Karlsruhe. Také řízení letového provozu ve Vídni, Praze a Bratislavě hlásilo poruchy. Důstojníci NATO v Uedemu pojali podezření, že příčinou může být cvičení elektronické války v Maďarsku.

Pouze civilní řízení letového provozu v Budapešti prohlásilo, že nebylo ovlivněno, protože bylo "varováno". Kým a proč, ale jeho pracovníci nesdělili.

Podruhé se incident odehrál v úterý 10. 6. 2014 v půl druhé odpoledne, kdy mizela letadla z radarových obrazovek tentokrát ve Vídni, Praze, Mnichově a Karlsruhe. Porucha trvala až do třetí hodiny odpolední. Tentokrát se výpadky týkaly jen letadel ve vysoké nadmořské výšce. CAOC ale žádné akce v zasažených oblastech nehlásilo.

Marcus Pohanka z rakouské letové kontroly označil pro agenturu AP incidenty z 5. června a z 10. června jako bezprecedentní. Uvedl, že znenadání zmizely údaje o výšce, lokaci a identitě a další informace o celkem 13 letadlech nacházejících se nad Rakouskem. V obou případech na zhruba 25 minut.

Dvě události, které se odehrály v posledních dvouch měsících.

Události, které naznačují, že se celá tragédie pádu civilního letadla nad Donbasem mohla odehrát úplně jinak, než je prezentováno.

Je možné, že by existovala spojitost mezi cvičením elektronické války NATO a následným vojenským cvičením BREEZE 2014, které se konalo v černomořském regionu ve stejném čase, kdy bylo civilní letadlo nedaleko odsud sestřeleno? 

Toť otázka....  

 

Autor: Petr Fojtík | středa 6.8.2014 7:43 | karma článku: 33,11 | přečteno: 4779x