Kalouskovo sebestředné bití se v prsa mě vždy dokáže vytočit.

"Volili jsme raději zdanění spotřeby než zdanění výkonu, práce". Jedna věta, kterou bývalý ministr financí Kalousek vyzdvihuje dvěstěsedmdesáti miliardové státní úspory, snížení deficitů státních rozpočtů z 5,8 na 2,8 procenta HDP a hlavně o stodvě miliardy větší výběr daní za éry pravicové vlády.

A ještě má tu odvahu Českou republiku srovnávat s Německem a Rakouskem.

Pro mě Kalousek dospěl ve svém vývoji do fáze obyčejného zmetka. A může mě klidně žalovat. Úmyslně zkresluje základní sociální a demokratické teze. Jeho vize budoucnosti národa je bezcitná, bezohledná a asociální.

Zatímco Německo a Rakousko, s kterými nás Kalousek srovnává (pouze výší úroku u dluhopisů...), jsou vyspělými sociálními státy, z České republiky se za jeho ministrování stal Divoký Východ. A i to je velmi mírné  pojmenování. Jsme spíše státem šmejdů. Především politických.

Kdyby politici vynaložili jen trochu úsilí a prokázali minimální odbornost a znalosti, mohli citlivě naopak zdaňovat výkon. Práci.

Manageři globálních firem by si vypláceli o něco málo menší mzdy a odměny, dividendy by asi nebyly v řádech miliard ale "pouze" stamilionů. Volné soutěži a kapitalismu by to nijak neuškodilo. I nějaké to procento navíc u daní zaměstnanců a živnostníků by také nikoho nezabilo. Stačilo by u nejnižších příjmů ponechat minimální daň.

Pořád si totiž nedovedu vysvětlit tezi, že čím větší příjem jednotlivce, tím větší spotřeba. To je absolutní nesmysl. Jestliže se dostávám do stadia, že již vlastním vše, co potřebuji, pak už tolik neutrácím.

Pravicová vláda díky Kalouskově odbornosti tedy v zájmu státu zdaňovala spotřebu.

Jenže spotřeba, to je dnes hlavně spotřeba plynu, elektřiny, vody, platby za nájmy, pojištění, daně z každého "uprdnutí" občana. Ke všemu je dnes potřeba úředník. Jednou placený z daní, podruhé z poplatků za úkon.

Dnes žije v ČR přes dva miliony důchodců, půl milionu nezaměstnaných, tři miliony lidí s výdělkem pod průměrem. Rodiny s malými dětmi, které donedávna patřily ke střední třídě obracejí každou korunu. Díky "zodpovědně" zdaněné spotřebě klesají stále hlouběji a hlouběji. Morálně, sociálně, frustrací.

A hlavně se nesmí nikdo z postižených koukat za hranice. Hlavně ne do, Kalouskem vyzdvihovaných, Německa a Rakouska.

"Rozumně" zdaněná spotřeba základních životních nutností, spolu se seškrtáním sociálních výdajů pro tělesně postižené, pro lidi starající se o nemohoucí a postižené, honba offshorových společností za exekucemi na jakýkoliv osobní majetek, asociálnost a arogance pravice.

To je jen zlomek "úspěšnosti" pravicové vlády za poslední roky.

Levici nemohu vynechat. Její "vládnutí" v polovině minulého desetiletí bylo kapitolou samo o sobě.

Ale ten největší morální a společenský úpadek národa nastal hlavně v posledních letech.

Češi si za vlády komunistů zkusili svoje.

Ale tohle svinstvo, čím se dnes Kalousek chlubí, to si nezaslouží nikdo. V tomto svinstvu totiž žijeme všichni. I ti, co si myslí, jak se mají dobře, že jich zrovna se problémy nějaké lůzy netýkají. Dnes.

Co zítra ? Budeme dále naslouchat těm, co tento "systém" nastavili ?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fojtík | pátek 4.10.2013 6:06 | karma článku: 31,52 | přečteno: 1118x