Jestli má Moskva takovéhle výsadkáře, tak proč se NATO bojí...

Vždy jsem myslel, že výsadkáři jsou elitou každé armády. Ti nejvycvičenější vojáci, kteří se pohybují na hrotu armády, mají za sebou ten nejlepší výcvik přežití. Prostě excelentní profíci. Ale co je tohle za amatéry, kteří byli zajati na Ukrajině, to mi hlava nebere. 

Rambo, když ho ten sovětský major se svým svalnatým tupcem nutil elektrickými výboji k radiovému vzkazu americkým žoldákům, to byla jiná sorta. Ten se tak lehce nedal.

Na aktualne.cz jsou k dispozici povýslechové "projevy" ruských zajatých výsadkářů:

Na nahrávkách, které pořídila ukrajinská tajná služba SBU, Rusové tvrdí, že nevěděli, kam je velení posílá ani proč se ocitli na Ukrajině. Zároveň ale uvedli, že svou misi považují za škodlivou.

"Lide v Rusku, vy si nemůžete ani představit, co se děje v této zemi, kterou jsme kdysi označovali za bratrskou. (...) Jsou to nesmysly o bratrech Slovanech, bratři jsou jen ti, kdo ji brání, všichni ostatní jsou útočníci. (...) Nevědí, proč tady jsou a co tady dělají. Je to politika a peníze," vypovídá na videozáznamu, který z pověření SBU zveřejnilo tiskové středisko štábu protiteroristické operace (ATO), četař označovaný jménem Alexej Generalov.

"Slova o nějakých povstalcích a o nových republikách jsou nesmysl. Země musí být jediná. Žádné Luhanské a Doněcké republiky. (...) V našich (ruských) médiích je hodně lží. Zjistil jsem to tady za jeden den. Seznámil jsem se s lidmi, kterým ubližujeme, tím, že jsme sem přišli se zbraněmi," říká muž, který tvrdí, že patří k vojenskému oddílu ve městě Kostroma.

Zastavte to, přestaňte sem posílat naše chlapce. Je to zbytečné. Není to naše válka. Kdybychom tady nebyli, nic by se nedělo."

Další výsadkář, který se představil jako svobodník Ivan Romancov, tvrdí, že byl vyslán z Kostromy do Rostova na služební cestu.

"Nacházím se na Ukrajině. (...) Vlakem jsme dojeli do Rostova a tam jsme postavili tábor. Měli jsme se zamaskovat s tím, že při manévrech budeme mít bílé znamení," líčí podrobnosti, které předcházely jeho cestě.

"Když nás začali ostřelovat, pochopili jsme, že nejde o výcvik. Lekl jsem se. Uvědomil jsem si, že nás poslali do oblasti bojů s lidmi, s nimiž bychom neměli bojovat. Propaganda, která běží v Rusku v televizi, neodpovídá tomu, co se ve skutečnosti děje. (...) Asi bychom už nebyli ani naživu. (...) Ukrajinci na nás stříleli, protože nevěděli, co je to za vozidla, která překročila hranici. Bránili svou zemi," míní.

Mám dvouletou dceru a těhotnou ženu. Za měsíc má rodit. Mám je moc rád, a pokud všechno dobře dopadne, opustím armádu a budu obyčejným ruským občanem. Rád bych vyřídil našemu vedení, aby přehodnotilo svůj postoj. Jsou tady normální lidé, chtějí také domů, k rodinám, ne bloudit po polích," říká klidným hlasem.

"Nevím, co nás čeká po návratu. Snad nás nezabijí, ale určitě budeme ve vězení. Jako ruský občan si uvědomuji, co se tady děje. Je to válka. Mezi Ukrajinou a Ruskem. Chápeme vás, že se musíte bránit," říká ukrajinskému vyšetřovateli.

Rambové, natož elita armády to tedy bezesporu nejsou....

Nevím proč, ale mě to připadá, že je tam snad Rusko poslalo úmyslně. Protože s tímhle materiálem, který tentýž den, kdy byl zajat, takto vypovídá, tak s tím se žádný boj vyhrát nedá.

Snad mi tu "maskirovku" nějaký vojenský analytik nebo odborný politolog vysvětlí.

PS : pane Nádvorníku, nebyl jste na vojně v kuchyni? Byl jste vůbec na vojně? Cvičil jste někdy na Dunaji nebo na Labi s výsadkáři? Kde jste zjistil, že tvrdím, že to nejsou ruští výsadkáři? Já říkám, že podle jejich prohlášení to jsou spíše politici se srdcem plným pravdy a lásky...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fojtík | úterý 26.8.2014 21:24 | karma článku: 31,06 | přečteno: 1734x