Ententyky dva špaliky čert vyletěl z elektriky

bez klobouku bos, natloukl NÁM nos... Tato dětská říkánka by klidně mohla aspirovat na novou českou státní hymnu.

Politický úlet nazvaný Podpora obnovitelných zdrojů energie vstupuje do dalších kol nekončící hry. Hry, která může mít za následek totální ekonomický krach.

Ceny elektrické energie nepřetržitě stoupají Jen v České republice za posledních dvanáct let se zvýšily za posledních 12 let zhruba o 230%. Jak pro domácnosti, tak pro podniky.

Díky krizi ceny elektřiny na burzách stagnují nebo dokonce klesají. Ale pro uživatele toto nemá praktický význam, protože podpora "zelené" energie dosáhla v Česku obludných rozměrů. A začíná nést nečekané ovoce.

Zhruba 12 miliard korun vyplácí stát "podporu pro solární elektrárny". Pokud by ji nevyplatil, musely by dle slibů našim politiků podnikatelům ve fotovoltaice, tuto čátku zaplatit domácnosti a firmy. Již dnes je cena elektrické energie v Česku v přepočtu na kupní sílu po Slovensku nejvyšší v celé Evropské Unii.

Jenže stát musí žádat Evropskou komisi každoročně o svolení s vyplacením této podpory. A Evropská komise letos již několik měsíců s povolením váhá. Dle vyjádření se jedná o "nedovolenou státní podporu". Může se tedy klidně stát, že doposud vyplacená podpora (její výše již za předchozí roky dosáhla 30 miliard korun) bude označena za neoprávněnou a stát ji bude muset vyžadovat na solárnících zpět. Ti samozřejmě zažalují naopak stát (což se již děje v případě zpětně zvýšené daně) o zmařené investice, a stát ještě bude muset zaplatit i několikamiliardovou pokutu Evropské komisi za svou "podpůrnou činnost".

Kdo to vše v závěru zaplatí, je nad slunce jasné. Nikdo přece není za politická rozhodnutí zodpovědný, takže to budou krachující podniky a občané pod hrozbou exekucí.

Ale to není všechno. Kdo si myslí, že horší to být už nemůže, mohu s klidem oznámit, že může...

K fotovoltaice se totiž pomalu rozjíždí boom bioplynových stanic. A ERÚ předpokládá, že pro letošní rok vyplatí podporu 13,3 miliardy slunečním elektrárnám a ještě 5,9 miliardy bioplynovým stanicím. Jen začátkem letošního roku dodávaly bioplynové stanice 300 MWh a sluneční elektrárny 2000 MWh dotované elektřiny do sítě. A bioplyn se úspěšně rozšiřuje, funguje již přes 400 stanic, které na rozdíl od fotovoltaiky dodávají proud celoročně. Zemědělci tedy na jaře zaplaví veškerá pole řepkou na naftu a pak ještě stihnou vypěstovat kukuřici na metan k výrobě elektřiny.

Obilí již v ČR na polích neuvidíte. Potraviny jsou prodělečné. Až v blízké budoucnosti poplatíte inkaso a za zbytek výplaty si koupíte trochu polských potravin v akci, nedivte se. A pokud budete mít dost sil, při projíždce po nádherných cyklistických stezkách obklopenými lány řepky, kukuřice na metan, skleněnými poli a bílými válci bioplynových stanic můžete vzpomínat, jak vypadala česká krajiny ještě docela nedávno úplně jinak...

Ale třeba budete mít akcie na jméno schované někde v Panamě nebo na Seychelách a na současnou českou hymnu už si ani nevzpomenete.

 

 

 

Autor: Petr Fojtík | pondělí 13.5.2013 12:52 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1499x