Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OH

Díky za připomenutí a popis toho, jak to bylo. Naše rodina pochází z města Přebuz a zažila si ten odsun Čechů (nebo těch co se ke Konrádovi nepřidali), a ti co nezažili nucené nasazení v říši, ti zažili koncentrák.

Po skončení války se vrátili (někteří) domů a byli rádi za odsun Německých soukmenovců. Vždyť to sami chtěli, zpět do říše. Tak to dostali.

1 0
možnosti
MD

Priznacny pohled z roviny a na ni, kde se odehraval vsedni zivot lidi, kteri byli do techto

udalosti nechtic chtic zavleceni. Karma.

1 0
možnosti
PK

P37a67v86e33l 66K71u26r63a93l

20. 5. 2013 23:29

Tak jako tak... Postupimská konference dospěla, dle mne zcela korektně, ke správnému závěru že to že etinické rozložení obyvatelsta nekopírovalo správní rozdělení států bylo jednou ze záminek pro vznik druhé světové války. A tento problém bylo nutno odstranit.

(Stejné problémy mimochodem byli odsunem řešeny i v Číně, Koreji, Madžusku, Afrických kolonicích Británie)

Vzhldem k závazku obnovit Československo v předválečných hranicích existovala pouze jedna cesta jak tohoto výsledku dosáhnout- expedice sudestkých němců z tohoto území. Mimochodem s tím jak se hýbali hranice polska a přesuny obyvatel tam byl odsun němců a maďarů z českoslovenka malý odvar.

Řešení je tak dobré jak je úspěšné a vzhledem k absenci válek v místech kde k etnické segregaci došlo (bohužel tento blahodáný postup nebyl proveden na balkáně a v Jugoslávii... Tito je sice silou zbraní udržel pod krkem a problémy potlačil... ale pak propkli později a s větší intenzitou) uznávám... atomové arzenály obou stran železné opony asi byli mnohem větším deterentem ale prospělo jim že neměli tuto etnickou záminku.

Každopádně pokud dojde k revizi benešových dekretů tak nějak chci automaticky vidět revizi všech etnických přesunů v Ásii Africe, Polsku a překreslení hranic.

Etnická segregace všude udržela mír déle než jakýkoli jiný faktor. Odsun sudetských němců je příklad z kterého by si OSN měla dnes vzít příklad při řešení všech etnických konfliktů.

1 0
možnosti
JP

Pokud chce pan Posselt od srdce usmíření, potom si nemůže klást podmínky. Pokud si je klade, není to od srdce. Benešovy dekrety jsou pro Čechy v pohraničí také citlivé téma a nepochybuji o tom, že to pan Posselt dobře ví, ví také, že na to tito lidé nikdy nepřistoupí a jeho podmíněná snaha o usmíření je vlastně potom jakýsi podivný škleb na nás na všechny. I když pravda, nikdy nevíme, co naši politici odhlasují. [>-]

4 0
možnosti
Foto

A máme my dnes právo hodnotit tu dobu? Myslím tím nás, kteří jsme v té době nebyli ani v plánu, natož abychom byli na světě... Tady Němci prováděli několik let neskutečná zvěrstva na českých obyvatelích a těm bych asi nedával vinu za to, že si to chtěli s nepřítelem vyřídit. A zvláště proto, že my jako Češi si nikdy nějaké úhlavní nepřátele nepěstujeme (asi to je tou naší povahou) a pokud se někdo k nám zachová tak, jako se k nám zachovali Němci za okupace, tak se asi zachováme právě tak, jako jsme se zachovali v tom roce 1945.. Byla to zlá doba, ale bohužel to co se stalo odstartovali právě Němci. Ale tímto nechci nějaké zločiny při odsunu hájit. Prostě se to stalo a my se nedokážeme vžít do pocitů těch lidí, kteří ten odsun prováděli. Vždyť někteří přišli za strašných okolností o někoho blízkého a někteří se zase chtěli jen zalíbit sousedům.

4 2
možnosti
Foto

Pokud se Němci  dopouštěli zvěrstev na našem obyvatelstvu, dopouštěli se jich i sudetští Němci ? Například v Praze hrdinové vytahovali stařeny z bytů a házely je do Vltavy. Takže ve Vltavě plavala spousta mrtvol. Jak oni mohli za zvěrstva Němců, jak za zvěrstva Němců mohly děti. To pominu vyvraždění zraněných vojáků Němců v polním lazaretě v Praze a jejich vyházení ven před lazaret.   Vždyť vraždění Němců probíhalo všude, kde byli.

0 4
možnosti
Foto

R^karma, lépe bych to nenapsal. Opravdu není komu se omlouvat a hlavně mládeži říkat pravdu a dějiny nepřekrucovat.

8 2
možnosti
MR

M55i40l68a30n 88R34a77d91e95k

20. 5. 2013 16:55

R^karma, a to necitim k Nemcum zadnou nenavist. Ale sveho casu Benesovy dekrety byly jedina moznost

9 2
možnosti
Foto

Pane Fojtíku, tvrdit, že sudetští Němci mohli za to či ono, je poněkud mimo. Oni v tom státě byli především občané až druhé katgorie jako ostatně i jiné menšiny. Vymstilo se to.

Podsouvat jim vinu, že se nechali zblnout, když tomu tehdejší státní ideologie vytvářela podhoubí je stejné jako tvrdit, že Češi žijící ve státě, kde komunisté likvidovali vše nepohodlné, za ty násilnosti a společenský rozvrat mohou rovněž. Nebo máte na ně jiný metr? Tak kam s takovým obyvatelstvem, které chodilo na 1. Máje a posílalo rezoluce proti tomu nebo onomu? Do KLDR?

3 8
možnosti
PF

P40e92t28r 79F73o79j57t50í29k

20. 5. 2013 16:27

Tvrdím, že za náladu Sudet mohl jeden člověk - Henlein. A vůbec si nepřeji přesouvat národy do KLDR. Že se lidstvo nechává ovlivňovat "silnými", to snad ani nemusíme rozebírat.

6 2
možnosti
MM

Jediní Sudeťáci, co tu zůstali, je celé Hlučínsko. Můj děda, co by Prus, protože Hlučínsko patřilo do roku 1918 Prusku, bojoval proti Rakousko-Uhersku. Za první republiky jako zedník jezdil budovat Hamburg. V II. světové válce musel s wermachtem dobývat Paříž. Jeho syn a můj strýc padl ve dvaceti letech v Itálii. Můj druhý děda byl Čech a když Opavu obsadili fašisté, byl deportován do Čech. Má žena rodem pochází taky ze Sudet na Krnovsku. Její maminka Němka, byla dána do opatrovnictví kvůli tuberkulóze jejích rodičů Opavskému soudci, který ji po válce pořídil české občanství. To proto nemám vyhraněné vnímání k sudetským Němcům, protože jsem se stal jejich součástí.

Celé Slezsko má zajímavý Česko, Německý, Slezský, Pruský a Polský příběh.

3 0
možnosti
PF

P77e81t53r 52F93o78j84t13í55k

20. 5. 2013 16:31

Prusko, to byl stát ve státě. Hitler pruské vojevůdce využil a zneužil. Prušáky jsem vždy oceňoval. Oni válčili, oni nevyhlazovali. Pro Prušáky byl nepřítel voják, ne civilista. A to co píšete Vy, to by mělo být další téma pro nenáviděný ÚSTR. Oni ani neví, co vše by mohli z historie vůbec rozkrýt !

2 1
možnosti
JS

Německá vláda finančně podporuje sudetoněmecké spolky a jejich představitele vozí sebou k nám na oficielní návštěvy. Nevím o tom, že by naše vláda podporovala nějakou organizaci Čechů odsunutých Němci (nebo Poláky) ze Sudet a vzala je sebou na zahraniční návštěvu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 1079
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1445x