Vojenské muzeum Lichkov

Vojenské muzeum v Lichkově jsem zdálky vídala z auta při svých občasných návštěvách Hory Matky Boží na Dolní Hedeči, a samozřejmě jsem ho toužila někdy navštívit.

Povedlo se mi to třikrát. Poprvé, v květnu 2018, z toho ale nic nebylo, neboť mi cestou tam totálně vypověděl službu fotoaparát. Zkrátka se nějak zasekl a odmítl fungovat. Došla jsem tedy tam, prohlédla si oba objekty, a vracela se zpět.

Poté jsem měla fotoaparát na opravě, takže nemělo cenu pokoušet se tam dostat. Když se mi vrátil, ještě v tom samém měsíci jsem si tam zajela podruhé. A má třetí návštěva se uskutečnila zcela neplánovaně před rokem v srpnu, když mi na jedné z mých túr vybyl čas a od muzea jsem byla nedaleko. A z této třetí návštěvy budou také mé snímky.

Vojenské muzeum v Lichkově tvoří dva objekty předválečného opevnění situované mezi Mladkovem a Lichkovem, a to pěchotní srub K-S 31 "U besídky" a pěchotní srub K-S 32 "Na růžku".

K-S 31 "U besídky"

Je to samostatný, jednozvonový, jednostranný, pravokřídlý objekt, vybudovaný ve II. třídě odolnosti. Kubatura tohoto objektu je 1110 metrů krychlových betonu, betonáž byla provedena 23. - 28.4.1937. Tento pěchotní srub je umístěn blízko Tiché Orlice a souběžně s ní probíhající železniční trati, a tak bylo jeho hlavním úkolem ostřelovat hluboké údolí řeky.

K-S 32 "Na růžku"

Tento objekt je samostatný, dvouzvonový a oboustranný, vybudovaný rovněž ve II. třídě odolnosti. Z jeho stropu jsou severním směrem nádherné výhledy na česko-polskou hranici, od vrcholu Adam, přes Přední a Zadní Hraniční vrch ke Dvorskému kopci. Betonáž byla provedena 7. - 14.12.1936 a bylo při ní použito 1570 metrů krychlových betonu. 

A na závěr krásné výhledy na státní hranici...

Přeji Vám hezký zbytek neděle, děkuji za návštěvu a zase na viděnou!

Autor: Veronika Foglová | neděle 8.8.2021 13:17 | karma článku: 12,45 | přečteno: 252x