Valteřické buky (1)

Bylo to někdy v loňském roce, kdy jsem na Facebooku zahlédla nádherné fotografie buků jednoho fotografa, který se zaměřuje na Orlické hory a Podorlicko.

Protože buky patří mezi mé nejoblíbenější stromy a tyto byly navíc nádherně pokroucené, takže mi velice připomínaly ty v NPR Bukačka na hlavním hřebenu Orlických hor, napsala jsem mu s prosbou o udání místa, kde přesně se nacházejí. Od té doby to byl jeden z potenciálních cílů mých orlickohorských toulek.

Tento týden se mi naskytla krásná příležitost vyrazit zase do hor, ne však sama, ale s jednou úžasnou osůbkou, kterou spousta z Vás bude dobře znát. Protože jsem mohla vybrat trasu našeho putování, byly jedním z našich cílů i Valteřice a k nim přilehlý vrchol Špičák (798 m), na jehož severním úpatí se inkriminované buky nacházejí. Je to jen poměrně malá plocha, ale dá se tam strávit veliké množství času, a fotit, fotit a zase fotit.

Přes Jablonné nad Orlicí, Čenkovice, Převáž a Výprachtice jsme dojely do Valteřic, auto nechaly u kostela Povýšení Svatého Kříže a vydaly se směrem k valteřické hájovně, necelých 700 metrů daleko.

Realita však velice předčila má očekávání. Ty buky byly tak nádherné, že jsem nevěděla, který fotit dřív, proto ostatně bude mít tento miniseriál tři díly. Vzhledem k tomu, že stromy ještě nejsou olistěné a les je celkově vzato poměrně řídký, fotilo se mi moc dobře.

Děkuji za návštěvu, za prohlídku, a přeji Vám všechno dobré do dalšího týdne, na jehož konci se budu těšit na viděnou u druhého dílu.

Autor: Veronika Foglová | neděle 19.4.2020 16:02 | karma článku: 16,86 | přečteno: 607x