Tyroly 2022 (6): Rattenberg (1)

Jak jsem Vám minule slíbila, podíváme se dnes do nejmenšího rakouského městečka Rattenberg, rodiště sv. Notburgy.

Oproti původnímu plánu ale musím rozdělit toto městečko do dvou dílů, abych Vás najednou příliš nezahltila. Dnes své putování začneme v rattenberských uličkách, a skončíme u farního kostela sv. Virgila.

Rattenberg leží v okrese Kufstein, v nadmořské výšce 521 m n. m. a jeho rozloha činí pouhých 0,11 km čtverečních, což je rovná čtvrtina rozlohy Vatikánu. I přesto je to úžasné městečko, kde by se člověk snad ani neměl ztratit. Leží na pravém břehu řeky Inn. Zajímavostí je, že část města kvůli své poloze na úpatí hory Schlossberg je po zimní měsíce naprosto zbavena slunečního svitu.

Na Klostergasse 67 najdeme rodný dům tyrolské světice sv. Notburgy. Jde o nárožní dům na rohu Inngasse a Südtirolerstrasse. Sv. Notburga za svého života sloužila u pánů z Rattenbergu, kde se velmi osvědčila, takže jí po čase svěřili i vedení hradního hospodaření. Pod tímto odkazem najdete o sv. Notburze více informací, např. o tom, jak se stal srp jejím hlavním atributem.

V jižní části městečka leží nádherný farní kostel sv. Virgila, který jsme navštívili a pomodlili jsme se zde, pak už jsme měli rozchod až do určeného času. Ale o tom až příště...

Cestou jsem prohlížela výlohy, za nimiž jsem viděla úžasné sklářské výrobky, jak se o tom z fotek přesvědčíte sami...ale ty ceny, ty ceny!

Ani se mi nechce věřit, že už je to pět měsíců, co jsem Tyroly navštívila, ale je tomu opravdu tak. Děkuji srdečně za návštěvu a přeji všechno dobré do dalšího týdne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 29.1.2023 15:10 | karma článku: 9,99 | přečteno: 141x