Tyroly 2022 (3): Achensee a Pertisau (1)

K jezeru Achensee jsem se velice těšila, protože odjakživa miluji vodu, ať stojatou, či tekoucí. Původní plán byl, že tam pojedeme v poslední celý den našeho pobytu, ale okolnosti nás donutily zaměnit pondělní a středeční program.

A tak jsme v pondělí brzy dopoledne vyrazili; nejprve do místa pohřbení sv. Notburgy, Ebenu am Achensee, pak přímo k jezeru, do letoviska Pertisau, odkud jsme vyjeli navštívit ještě rodné městečko sv. Notburgy, Rattenberg. Ebenu a Rattenbergu se budu věnovat zase někdy příště.

Jezero Achensee se nachází v okrese Schwaz, nedaleko Jenbachu, v nadmořské výšce 930 m. Kolem něj ční velice strmé alpské vrcholy, povětšině o nadmořských výškách dva tisíce metrů. Se svou rozlohou 6,8 km čtverečních je největším jezerem spolkové země Tyroly, přezdívaným Tyrolské moře.

Po jeho březích se nacházejí letoviska Pertisau, Buchau, Rofangarten a Maurach. Okolo jezera vede trať Achenseebahn, jejíž vláčky také na snímcích uvidíte. My jsme se naloďovali právě v Pertisau a pluli jsme na nádherné lodi jménem Stadt Innsbruck po jihovýchodním okraji jezera. Další loď, která brázdí tyto vody, nese název Tirol. 

Pertisau je obec na západním břehu Achensee, vklíněná mezi vrcholy Zwölferkopf (1491 m), Dristenkopf (2005 m), Feilkopf (1562 m) a Seebergspitze (2085 m). Panuje tam čilý ruch, neboť s Maurachem tvoří centrum turistiky u Achensee. Okolí Pertisau využíval k lovům už Maxmilián I. Nyní tu najdete hlavně luxusní hotely, prázdninové apartmány či hostince v alpském stylu.

Dnes skončíme vyloděním ze Stadt Innsbruck a příště budeme pokračovat více suchou nohou v Pertisau.

Já jsem si plavbu po jezeře Achensee naplno užila fyzicky, Vy, milé čtenářky a milí čtenáři, doufám, že alespoň virtuálně. Ovšem pokud budete mít možnost se do těchto míst podívat, neváhejte ani chvíli, je málo říci, že to stojí zato. Na viděnou příští neděli!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 30.10.2022 16:38 | karma článku: 11,34 | přečteno: 197x
  • Další články autora

Veronika Foglová

Zase jednou z Neratova...

28.4.2024 v 12:57 | Karma: 12,82

Veronika Foglová

Velikonoce 2024

31.3.2024 v 16:26 | Karma: 12,80