Toulání po Vrchní Orlici (3)

Kvůli probíhající výstavě nebyl kostel otevřený v nonstop režimu, jak jsem byla zvyklá, ale až od deseti hodin, a tak jsem se rozhodla, že se tu zastavím ještě jednou na zpáteční cestě.

Vydala jsem se nahoru k hlavní silnici, z níž jsem za první zatáčkou odbočila na žlutou značku vedoucí strmě vzhůru na Vysoký Kořen. Kdo máte rád prudší výstupy, které už po cestě a hlavně na konci odmění úžasnými výhledy, tahle trasa je pro Vás jako dělaná. Téměř tříkilometrové stoupání, spojené s dvousetmetrovým převýšením...když však vytrváte a dojdete nahoru na Vysoký Kořen, nebudete litovat. Naskytnou se Vám výhledy směrem na Góry Bystrzyckie v Polsku a za nimi, daleko na horizontu, spatříte Suchý vrch a široké okolí. Více vpravo je dobře patrný i Adam u Českých Petrovic. Nespornou výhodou je jít tuto trasu shora dolů, s příchodem od Hadince nebo Neratova, už proto, že cesta lépe ubývá a ta krásná panoramata máte téměř stále před sebou, k tomu po pravé ruce (při sestupu) vrch Polom, odkud se rovněž můžete rozhlížet po krajině Orlických hor.

Neměla jsem příliš času, neboť mi kolem půl jedenácté odjížděl autobus do Rokytnice, a tak jsem vystoupala jen zhruba půl kilometru vysoko a vracela jsem se zpátky. Cestou se mi samozřejmě vybavovaly vzpomínky na 9. září 2020, kdy jsem tudy právě z Vysokého Kořene scházela dolů. V kostele jsem si prohlédla krásnou výstavu obrázků, fotografií, výrobků z drátků a korálků, byla tu i možnost zakoupit si knihu veršů. 

Pomalu jsem se loučila s tímto překrásným místem, které postupně znovu ožívá, a vydala se na autobus. Ty od Neratova mívají tradičně zpoždění, a nejinak tomu bylo dnes. Pořídila jsem ještě pár snímků potůčku Hadince, motýlků hodujících na letních květinkách, a také jsem zjistila, že sousední penzion, dříve zvaný Samota Adelheid, se přejmenoval na Samotu u Hadince. 

Přes Rokytnici, Žamberk a Jablonné jsem v pořádku dojela domů, plná dojmů a zážitků.

Tímto své toulání po Vrchní Orlici končím. Snad Vám, i takto virtuálně, bylo při něm tak příjemně jako mně naživo. Mějte se moc hezky, ať se Vám daří, a za týden u nových snímků na viděnou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 30.7.2023 15:56 | karma článku: 11,32 | přečteno: 151x