Suchý vrch

Dnes tedy zavítáme na vyšší z obou vrcholů, Suchý vrch, který je se svými 995 metry nadmořské výšky nejvyšším bodem Bukovohorské hornatiny.

Tento vrchol leží přímo na zemské hranici Čech a Moravy a je důležitou křižovatkou značených turistických tras. Prochází tudy Jiráskova cesta (značená červeně), hlavní pěší magistrála Orlických hor, dále pak také modrá a zelená trasa.

Samotný vrchol leží na hlavním evropském rozvodí Černého a Severního moře. Jediná autem dostupná komunikace vede z necelé čtyři kilometry vzdáleného Červenovodského sedla (815 m), pěší túru můžete ovšem zkombinovat z mnoha různých možností.

26.5.1932 byla v sedle mezi Suchým vrchem a Bradlem otevřena rozhledna s dalekými výhledy na Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky, Hanušovickou vrchovinu, Kladskou kotlinu a další blízká i vzdálenější místa. 

Původní Kramářova chata, která se nachází v těsném sousedství rozhledny, se pro veřejnost otevřela 6.7.1928. Nynější podoba je výsledkem rekonstrukce po požáru v roce 2003. Naleznete zde prodejnu suvenýrů, restauraci, bufet a samozřejmě možnost ubytování a wellness. Před lety se v ohrazeném prostoru přímo pod chatou páslo několik jelenů evropských.

Suchý vrch je plný radiokomunikačních převáděčů. Nejvíce se jich nachází v těsné blízkosti vrcholu, další, který spravuje Armáda ČR, za rozhlednou, kde je vyhrazený vojenský prostor se zákazem vstupu.

Rozhodně Vám tato místa doporučuji k návštěvě. Je tu krásně, a pokud zrovna "chytnete" dobu, kdy tam nebude moc lidí, užijete si vysokohorský klid a vzduch ničím a nikým nerušeni.

Radiokomunikační převáděč ve vojenském prostoru

Rozhledna

Kramářova chata

Cestou k vrcholu I.

Skaliska severozápadně od vrcholu

Cestou k vrcholu II.

Na vrcholu

Rozcestníky

Celkový pohled na rozhlednu a Kramářovu chatu od silnice

Uf, tak to je pro dnešek všechno. Děkuji Vám za návštěvu a trpělivost při prokousávání se tím množstvím snímků, přeji hezký následující týden a budu se těšit opět v neděli na viděnou!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 29.5.2022 18:50 | karma článku: 16,62 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Veronika Foglová

Zase jednou z Neratova...

28.4.2024 v 12:57 | Karma: 12,84

Veronika Foglová

Velikonoce 2024

31.3.2024 v 16:26 | Karma: 12,80