Střípky z jablonského náměstí

Před týdnem jsem Vám slíbila pozvat Vás na jedno malebné náměstí...čas dozrál, tak tedy pojďte a přijměte mé pozvání do Jablonného nad Orlicí, horského městečka, které je přirozeným spádovým centrem pro mé rodné Sobkovice.

Náměstí 5. května. Malé, ale tím rozkošnější náměstí v Jablonném nad Orlicí, horském městečku nad Tichou Orlicí, které mám moc ráda a vždycky patřilo do mého života. Svou základní školní docházku jsem celých osm let odchodila právě zde, mám tu příbuzné, spolužáky a učitele ze ZŠ, je to prostě městečko, které je mi blízké už proto, že se nachází v horách.

Centrum města, kam spadá i náměstí, je městskou památkovou zónou. Když vidím ty nádherné domy, o které je s láskou pečováno, je to pro mě symbol naděje v to, že si my i budoucí generace budeme vážit dědictví našich předků.

Raritou náměstí je obří lžíce umístěná naproti Městskému úřadu, v jižní části náměstí. Té severní dominuje Sloup Panny Marie Neposkvrněné z roku 1748, restaurovaný v roce 2009. Kolem Něj můžete posedět a sledovat dění okolo sebe třeba se zmrzlinou v ruce.

Dalšími zajímavými objekty je Matyášovo čp. 30, kde se nalézá Informační centrum, zrekonstruovaný hotel, restaurace a pivovar U Černého medvěda, budova radnice, nebo na druhé straně, při výjezdu z náměstí jihovýchodním směrem na Suchý vrch, Pizzeria Srdíčko s terasou, kam jsem za svých dětských let chodívala na točenou zmrzlinu, jediné místo v Jablonném, kde se prodávala. V sousedství Černého medvěda je lékárna. Mnoho a mnoho desítek let zpátky, odhadem za 2. světové války, tam bydlela rodina Pecháčkových, u nichž sloužila má babička.

Trochu mimo samotné náměstí najdete při cestě ke kostelu sv. Bartoloměje faru z roku 1725.

A teď už Vás zvu ke zhlédnutí snímků, které jsem fotila na konci května, v den 25. výročí složení skautského slibu, složeného právě v Jablonném nad Orlicí, u skautské klubovny v Hradiskách.

Doufám, že se Vám virtuální prohlídka kousku Jablonného líbila, a budu se těšit na viděnou příští neděli. Téma svého dalšího článku si ale nechám pro sebe.
Mějte krásný a úspěšný týden!

Autor: Veronika Foglová | neděle 7.6.2020 20:56 | karma článku: 14,46 | přečteno: 254x