Oslavy 100 let od ukončení 1. světové války na Studeném

V sousední obci Studené dnes probíhaly, tak jako na mnoha jiných místech u nás i ve světě, oslavy 100 let od ukončení Velké války, nazvané později 1. světová.

Ve 13 hodin celebroval v kostele sv. Anny Mši Svatou administrátor farnosti Nekoř, P. Pavol Sandánus. Po skončení jsme se přesunuli ven, kde byly požehnány 4 sochy svatých (sv. Jan Evangelista, sv. Jan Křtitel, sv. Kosma a sv. Alžběta Uherská), které byly v 90. letech 20. století ukradeny. Zůstala jen socha sv. Jana Evangelisty, ale i ta byla poničena.

Po požehnání jsme udělali pár kroků k místu, kde byla k zasazení připravena lípa omotaná trikolorou, jako připomínka všech padlých ve Velké válce, na což upozorňuje malý obelisk s pamětní deskou. Přítomno bylo mnoho lidí ze Studeného i okolních obcí, hasiči z SDH Studené, kteří spolu s Obecním úřadem měli v režii tuto akci, a také tři zástupci Armády ČR. Dospělí i děti lípu postupně zaházeli připravenou hlínou.

U bývalé školy, dnes firmy Sonix, stojí památník padlým z obou světových válek. Z té první je tam za Bořitavu, osadu patřící ke Studenému, a Studené devatenáct jmen. Z té druhé čtyři jména. Zde se odbývala další část oslav. Po úvodu promluvil starosta Studeného, pan Petr Strasmeier. Dvě děti pak k pomníku položily věnec, po nich položili kytici dva ze zástupců armády. Minutou ticha jsme vzpomínali na všechy oběti do té doby nejhoršího válečného konfliktu, jaký svět poznal. U pomníku stáli dva vojáci v dobových uniformách jako čestná stráž.

Po skončení této části programu následovalo pohoštění v Kulturním domě naproti kostelu spojené s prezentací knihy napsané mým kolegou kronikářem, panem Jaroslavem Čadou, Válka našich dědů. Muži ze Studeného a Bořitova ve Světové válce, a přehlídkou dobové módy, které jsem se už nezúčastnila.

Publikaci jsem doma zběžně prolistovala a musím říci, že je plná zajímavých informací, fotografií válečných i předválečných, plná osudů lidí, kteří nechtěli mít s válkou nic společného, ale proti své vůli do ní byli zataženi a mnozí jí padli za oběť. Važme si proto míru a děkujme za něj Bohu!

Fotogalerie ZDE

Autor: Veronika Foglová | neděle 11.11.2018 17:47 | karma článku: 12,57 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Veronika Foglová

Zase jednou z Neratova...

28.4.2024 v 12:57 | Karma: 12,81

Veronika Foglová

Velikonoce 2024

31.3.2024 v 16:26 | Karma: 12,80

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

24.3.2024 v 15:21 | Karma: 11,64