Neratov (1)

Už dlouho jsem zvažovala, že sem napíši článek o Neratově, místě s nepopsatelně silným geniem loci, mé srdeční záležitosti a zároveň také mém zaměstnavateli, kterým je Sdružení Neratov.

A tak na to konečně dochází. Protože však do Neratova jezdím od roku 2013 každoročně alespoň jednou, váhala jsem, jaké snímky Vám nabídnout. Odkládala jsem to tak dlouho, až se v Neratově dostaly ke slovu nové zvony, nové báně, otevřené věže...a spolu s tím i exkurze mě a mých kolegů, kterou jsme měli slíbenou od našeho manažera a jež se uskutečnila toto pondělí, 17. června. A rázem bylo dost fotomateriálu, který Vám chci nabídnout v takovém menším seriálu. Pravda ovšem je, že jsem zdaleka nestihla vyfotit zblízka i zdaleka všechno, co bych ráda, na to bych potřebovala mnohem více času, přesto ale doufám, že Vás zaujme i toto, a já se budu snažit to někdy dohnat.

Myslím, že není nutné zde nějak líčit historii Neratova samotného nebo Sdružení Neratov, to všechno si můžete najít na internetu, např. na webu Sdružení Neratov. V Neratově, a tím míním i to, co Neratovu, resp. Sdružení Neratov patří mimo Neratov samotný, což jsou chráněné dílny v Bartošovicích v Orlických horách, Žamberku a Králíkách, a speciální ZŠ rovněž v Bartošovicích, se stále něco děje.

V Bartošovicích se staví nová škola pro postižené děti, jelikož ta stávající patří Obci Bartošovice v OH a není bezbariérová, u nás v Žamberku se pomalu zavádí do nabídky Občerstvení u Neratovských v areálu Odborného léčebného ústavu Albertinum fresh nápoje, jejichž první ochutnávku jsme měli v úterý a bylo to moc dobré. Suroviny na ně bude částečně dodávat zahradnictví, které v Albertinu Sdružení Neratov provozuje. V Neratově se plánuje výstavba svatebního domu, neboť tam každoročně bývá cca 40 svateb, chystá se naučná ptačí stezka, hmyzí domky a čmeláčí úly. Pro dílny na Kopečku v Bartošovicích se vybírá na novou keramickou pec.

A tak Vás tedy tímto zvu na malou fotoexkurzi po Neratově a nakonec, neplánovaně, i po Kopečku, kde uvidíte, jaké krásné věci z keramiky a dalších materiálů moji kolegové tvoří. Jen na závěr podotýkám, že nyní nás v Neratově pracuje 250, z toho 192 lidí má nějakou formu postižení.

Dominanta Neratova, poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie, východní pohled
 

Po Neratově kvete v této roční době mnoho vlčích bobů
 

Příjezd do Neratova od Orlického Záhoří
 

Příjezdová cesta vede až ke kostelu
 

Pohled shora dolů k pivovaru, za ním vrcholy Gór Bystrzyckich - Poniatów (769 m) a vzadu pravděpodobně Gniewosz (850 m). Státní hranici zde tvoří Divoká Orlice.
 

Letní horská flóra
 

Blížíme se nahoru...
 

Jeden BW snímek...
 

Informační tabule o projektu Historické věže kladského pomezí
 

Východní věž kostela
 

Schodiště k východní věži
 

Průčelí
 

Jižní pohled na průčelí kostela
 

Schodiště k západní věži
 

Fara a poutní dům
 

Vlevo dole provozní objekt Sdružení Neratov a Chata Neratov, uprostřed Sad Smíření, na horizontu Anenský vrch (992 m)
 

Polští sousedé jsou hned vedle...
 

Vchod do východní...
 

...a západní věže kostela
 

 

 

Autor: Veronika Foglová | neděle 23.6.2019 20:22 | karma článku: 20,45 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Veronika Foglová

Zase jednou z Neratova...

28.4.2024 v 12:57 | Karma: 12,80

Veronika Foglová

Velikonoce 2024

31.3.2024 v 16:26 | Karma: 12,80

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

24.3.2024 v 15:21 | Karma: 11,64