Menhiry v Říčkách aneb Orlickohorské Stonehenge (1)

Pomalu, ale jistě nám končí první polovina prázdnin. Za sebe tedy mohu říci, že utekla rychlostí blesku.

V tomto týdnu, konkrétně v pátek, uplynul rok ode dne, kdy jsem si splnila další ze svých snů, a podívala se na takové malé Stonehenge v České republice, konkrétně západně od Říček v Orlických horách.

O těchto nádherných menhirech jsem se dozvěděla cca dva až tři roky zpátky a když jsem zjistila, že jsou na dobře přístupném místě, kam se dá pěkně dostat i hromadnou dopravou, staly se jedním z mých budoucích cílů.

Pokud jsem dobře počítala, pět největších stojí uvnitř, kolem se v přibližně oválu nachází 24 dalších, různé velikosti. Jsou to křemencové kvádry, uměle postavené, podle německého tisku tu stávaly již mezi válkami.

Nejlepším výchozím bodem je říčský kostel, odkud se vydáte západním směrem na Zdobnici a po necelém kilometru odbočíte cestou doprava na vrchol Pustý (798 m). Samotné menhiry najdete 737 m vysoko. Cítila jsem tam zvláštní genius loci tohoto místa.

Dalším plusem jsou krásné výhledy na okolí. Je tu dobře vidět okolí Říček s dominantou vrchu Zakletý (991 m) a několika dalšími vrcholy hlavního hřebenu Orlických hor. Za dobré viditelnosti, pokud se postavíte pod menhiry a podíváte na horizont přímo před sebe, spatříte ve velké dálce Suchý vrch a Bukovou horu.

Děkuji Vám všem za čas strávený na mém blogu, přeji krásný další týden, a příští neděli se budu těšit u druhého dílu!

Autor: Veronika Foglová | neděle 26.7.2020 16:39 | karma článku: 19,71 | přečteno: 932x