Kraví skok a blízké okolí

Říkáte si, co je to za zvláštní název? No, ani o takové kuriozity nemáme v Orlických horách nouzi, a tak Vás dnes seznámím s tímto pěkným místem.

Kraví skok - rozcestník na levém břehu Divoké Orlice v oblasti Pastvinské přehrady, v nadmořské výšce 488 m n. m. Najdete ho pod chatovou osadou Bublačka, přibližně 600 metrů od hlavní autobusové zastávky v Pastvinách, směrem ke Klášterci nad Orlicí.

Pověst říká, že v těchto místech kdysi spadla do řeky březí kráva a do měsíce porodila zcela zdravé telátko. Pasáček tu prý hnal stádo přes nedostavěný most a ona kravka se splašila a spadla do vody.

Směrem k Pastvinám najdete na prudké stráni chatovou osadu Bublačka a po pod ní vedoucí zelené turistické trase byste se dostali do Českých Petrovic, je ale možno odbočit i z této značené cesty, a pak Vás kroky zavedou do pastvinské osady Vitanov.

Od Českých Petrovic sem přitéká potok Orlička (stejný název má i 639 metrů vysoký zalesněný vrchol, po jehož úpatí vede zelená značka), který se těsně před vlitím do Divoké Orlice rozšiřuje na takové jezírko, přes nějž vede ocelový most na Kravím skoku.

Doufám, že jsem Vás příjemně naladila těmito letními snímky. Mějte se moc hezky, děkuji za návštěvu a na viděnou opět v neděli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Foglová | neděle 10.3.2024 13:20 | karma článku: 14,97 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Veronika Foglová

Zase jednou z Neratova...

28.4.2024 v 12:57 | Karma: 12,82

Veronika Foglová

Velikonoce 2024

31.3.2024 v 16:26 | Karma: 12,80