Výstava LEGO, která potěší děti i dospělé

Radost v očích nejen dětí, ale dospěláků doslova prozářila místo výstavy oblíbené stavebnice Lego a právem. 

Nadšenci, kteří se doslova tisíce hodin věnovali skládání kostičky po kostičce, aby vznikly modely všeho druhu, byli našimi příjemnými průvodci po této výstavě. Tu můžete ještě do 24. července 2022 navštívit.

Na výstavě je k vidění více než 700 LEGO setů, 1800 minifigurek a 650.000 dílků. Malí i velcí milovníci známé stavebnice Lego si zde opravdu přijdou na své. K vidění a ozkoušení nejsou jen stovky stavebnic, ale také funkční modely železnice s mnoha trasami, sochy pokémonů v životní velikosti, nebo modely na dálkové ovládání.

Na místě jsme požádali o rozhovor pořadatele výstavy a Lego nadšence Alexeje Hamana.

Proč jste se rozhodli pořádat výstavy?

S kolegou, se kterým zde vystavujeme jme měli doma poměrně velké sbírky stavebnic, ty tady také vidíte. Nechtěli jsme mít sestavené modely jen doma sami pro sebe, ale chtěli jsme se s nimi podělit, aby je mohli vidět také ostatní lidé. A tak vlastně vznikla myšlenka pořádání výstav. Začali jsme je dělat neziskově, ale postupem času bylo nutné začít vstupné vybírat, aby se daly výstavy realizovat, s čím jsou spojeny také pronájmy prostor apod.

Jak jste spokojeni s návštěvností výstavy?

Určitě jsme spokojeni a je moc fajn, že lidé chodí nárazově, tak se jim alespoň můžeme individuálně věnovat a ukázat jim například útroby modelů a také si s nimi o nich popovídat. Prostě sdílet lásku k Legu a vášeň pro sběratelství.

Jaké jsou nejoblíbenější modely v očích dětí a dospěláků?

Pro děti jsou to určitě pokémoni, potom také Harry Potter, Star Wars a Minecraft. Co se týče dospělých, tak ti v podstatě mají zájem o všechno. U každého modelu je papírová cedulka, na které je napsáno kolik hodin se stavěl. Určitě není bez zajímavosti, že existují také dekorativní stavebnice, ze kterých je možné si složit třeba slunečnice, nebo bonsai.

Jaké máte plány ještě pro tento rok?

Určitě plánujeme výstavu na podzim tohoto roku, a to v listopadu. Také plánuje na víkend 13. – 14. srpna 2022 burzu Lega a možná i ostatních hraček. Nyní hlavně hledáme vhodné prostory, kde by se tyto akce mohly uskutečnit.

Jaké plány máte pro budoucnost?

Do budoucna plánuje herní akce a větší herny pro děti, kde by se jich mohlo více zapojit do skládání z Lega a ovládání pojízdných modelů. Děti tady hodně herny baví. Máme takovou milou zkušenost, kdy malý klučina doslova táhl babičku do herny, aby si mohl něco sestavit, i když mu ona říkala, aby si to u nás nejdříve prohlédli. Takové situace nám dělají radost.

Jaké jsou radosti a úskalí pořádání tak velké výstavy?

Radost můžu naprosto jasně pojmenovat a to, když vidíte nadšení v očích dětí. Úskalím je zrealizování takové výstavy, protože vše sbalit do krabic převést a naistalovat dá opravdu hodně práce, ale pro nás je to radost. Chtěl bych využít této příležitosti a moc poděkovat všem pořadatelům, kteří se na této výstavě podílejí a pomáhají nám sdílet vášeň pro Lego.

Výstava je k vidění ve školní hale v ulici Brněnská 784 v Hradci Králové, naproti Studijní a vědecké knihovně. Otevřeno je každý den, kromě pondělí a úterý. Vstupné pro děti je 40 korun, pro dospělé 80 Korun.

Kompletní fotogalerii naleznete zde.

 

Autor: Martin Fletcher | pondělí 18.7.2022 11:52 | karma článku: 7,43 | přečteno: 4098x