V roce 2018 by měla minimální mzda vzrůst na 12 tisíc praví předseda ČMKOS Josef Středula

Minimální mzda v Česku by od roku 2018 měla činit zhruba 12 000 korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl v neděli předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. 

Od příštího roku se minimální mzda zvýší o 11 procent na 11 000 korun.

„Vláda řekla, že by minimální mzda měla činit 40 procent průměrné mzdy a ještě to tam ani nevytáhli. Předpokládám, že vláda svůj slib pro rok 2018 splní a v příštím roce minimální mzdu jednoznačně zvýší. Bude to podle mě čtyřmístná suma,“ řekl Středula. Podle něj by se nic nestalo, kdyby od ledna 2018 činila kolem 12 tisíc korun. Na Slovensku bude od příštího roku minimální mzda 435 eur, tedy 11 745 korun. „Vláda by měla minimální mzdu zvednout alespoň na úroveň Slovenska,“ poznamenal. „Problém je, že minimální mzda je pod hranicí chudoby. Člověk, který pracuje pět dní v týdnu osm hodin denně, pak může jít rovnou na sociálku žádat o dávky,“ doplnil. Místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar uvedl, že s výší minimální mzdy nemá problém. Vadí mu ovšem, že není navázána na ekonomický vývoj.

„Potřebujeme vzorec, do kterého když dosadíme vývoj HDP a jiné makroekonomické veličiny, a tak zjistíme, jak má minimální mzda vypadat. Jsme jedna z mála zemí EU, která to tak nemá. U nás je to politický handl. Když je u moci levice, tak se minimální mzda zvýší klidně třikrát za volební období. V případě pravice zase třeba nevzroste čtyři roky, někdy i víc. A to je taky špatně,“ dodává Josef Středula

 

autoři článku: e.sondy.cz + Martin Fletcher

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fletcher | čtvrtek 8.12.2016 17:00 | karma článku: 14,83 | přečteno: 830x