V Hradci Králové se uskutečnil XLIV. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka

Akce se konala ve čtvrtek 16. srpna 2018 na stadionu HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové. Na stadionu změřily síly hasiči z řad profesionálů i dobrovolných hasičů.

Již od dopoledních hodin se za plného slunce konal běh na 100 metrů překážek a odpoledne následovaly dvě soutěže a to výstup na cvičné věži do 4. podlaží pro muže a pro ženy do druhého podlaží. Při ohrmomném úsilí všech hasičů a jejich výkonů se doslova tajil dech. Nejlepší závodníci budou k vidění také v Liberci 24. – 26. srpna na Mistrovstvím České republiky v požárním sportu.

Memoriál pořádál Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje za podpory Královéhradeckého kraje a Nadace ČEZ.

Brigádní generál Ing. František Mencl – ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje nám k akci řekl: „Je to několik týdnů co před 45 lety jel hasičský záchranný sbor k požáru autodílny, kde bouchla tlaková nádoba s acethylenem a došlo tak k tragické události u příslušníků. Na tomto memoriálu se schází celá česká špička, jak v  běhu na 100 metrů překážek, tak výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže. Jsem rád, že naší akci navštívil pan senátor Miroslav Antl je jak dlouholetým hasičů a my jsme navíc také dlouholetí kamarádi. Myslím si, že pan Antl uděl opravdu hodně pro požární ochranu“.

Pochopitelně jsme o slovo požádali také senátora JUDr. Miroslava Antla: „Všech hasičů, tedy profesionálních i dobrovolných, si dlouhodobě velice vážím, a proto je, zejména jako senátor, podporuji už jedenáctým rokem. A na těchhle akcích, jako je ta dnešní, mohu navíc obdivovat i jejich výkony sportovní. Kdo hasičské sporty zná, ví, o čem mluvím – a že je co obdivovat. Je to vynikající propagace jejich náročné profese. Jak jsem sportovcům po předání pohárů a cen řekl, skláním se před nimi, protože to, co předvádí, je neuvěřitelné. Jinak za zásadní na těchto jejich akcích považuji medializaci, aby občané viděli nejen hasiče jako záchranáře, ale i jako špičkové sportovce. Vždyť nebýt Vás novinářů a redaktorů, nikdo z občanské veřejnosti by se o jejich výkonech ani nedozvěděl.
Děkuji královéhradeckému krajskému řediteli generálu Františku Menclovi, že mne zase na jejich stadión pozval. Známe se spolu desítky let a jsem hrdý na to, že jsme přátelé. Právě on mne seznamoval s hasičskou problematikou a setkání s ním je vždy velice přínosné a příjemné. A spolupráce s ním je i legislativně užitečná, neb spolu konzultujeme dopady novel, které se hasičů dotýkají, ještě před projednáním v našem Ústavně-právním výboru. Málokdo ví, že to byl on, který mne před lety „navedl“, abych v Senátu prosadil pozměňovací návrhy, jež hasičům výrazně pomohly, zejména ekonomicky. A dnešního milého setkání jsme využili mj. i povídání o životě.“

 

Autor: Martin Fletcher | pátek 17.8.2018 21:31 | karma článku: 16,61 | přečteno: 8862x